Skip to main content

«'Ελα σε μας, πριν σε... βρούμε», διαμηνύει το Υπουργείο Οικονομικών

Και διαφημιστικό σποτ ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά των αδήλωτων εισοδημάτων. Οι στόχοι και το ιταλικό παράδειγμα.

Με έναν άκρως επιθετικό τρόπο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον πόλεμο της κατά των αδήλωτων εισοδημάτων η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια, βεβαίως, να αυξήσει τα έσοδα των κρατικών ταμείων. Συγκεκριμένα, έχει ετοιμαστεί ένα διαφημιστικό σποτ, το οποίο, με δύο λόγια, λέει τα εξής: "Ενενήντα χώρες μάς παρέχουν πληροφορίες για τα εισοδήματά σου. Ελα σ' εμάς πριν έρθουμε εμείς σ' εσένα"!.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σποτ πρόκειται να δει το φως της δημοσιότητας μέσα στις επόμενες μέρες και θα στηρίζεται πάνω σε ένα πραγματικό γεγονός: Στη  δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, κυρίως μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πλέον το όλο εγχείρημα θεωρείται και είναι μια απλή διαδικασία η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ολοκληρωθεί σε 24 ώρες.

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών; Περί τα 5 δισ ευρώ, μέσω της νομιμοποίησης των αδήλωτων εισοδημάτων με την πρόβλεψη ακόμα 2-3 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών από τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν θα δηλωθούν από τους φορολογουμένους. Η προσπάθεια θα στηριχθεί στο σχέδιο των ιταλικών αρχών, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, και ενθάρρυνε τους φοροφυγάδες να δηλώσουν κρυφά εισοδήματα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ποινικής ασυλίας. Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ και αναμένονται άλλα 4 δισ. ευρώ προσεχώς.