Skip to main content

Δύο οι νεκροί από τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο (φωτο+vid)

Σοβαρά τραυματίας ο μηχανοδηγός και ένας επιβάτης - Η μηχανή σφηνώθηκε σε κατοικία - Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί και επτά τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά (ανάμεσά τους ένας μηχανοδηγός) είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον εκτροχιασμό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity, λίγα μέτρα πριν τον Σταθμό Άδενδρου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις 21:40. Οι νεκροί είναι ηλικίας 50 ετών και 39 ετών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα δημιουργήθηκε σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, διαβεβαίωσε ότι οι νεκροί, μέχρι εκείνη την ώρα, ήταν δύο. Τελικά, και με σημαντική καθυστέρηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διόρθωσε την ανακοίνωσή της υιοθετώντας την επίσημη ενημέρωση από το ΕΚΑΒ.

Ο κ. Καρακατσιανόπουλος έκανε λόγο επίσης λόγο για δύο πολυτραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, έναν άνδρα ο οποίος μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο ίδιο νοσοκομείο και τέσσερις ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι στρατιωτικός και ως εκ τούτου διακομίστηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι άλλοι ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς, ενώ συγγενείς παραλαμβάνουν όσους επιβάτες δεν έχουν τραυματιστεί.

Η μηχανή της αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, μόλις εκτροχιάστηκε, κυριολεκτικά σφηνώθηκε σε κτήριο ιδοκτησίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βρίσκεται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές και μίσθωναν δύο αλλοδαποί, που διεσώθησαν σαν από θαύμα. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από τον φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Στο τρένο, που απαρτιζόταν από 5 βαγόνια, επέβαιναν περίπου 70 άτομα. Επί τόπου έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και περισσότερα από 15 οχήματα της Πυροσβεστικής, με δεκάδες άνδρες, τους οποίους συνδράμουν και περίοικοι, αλλά και δυνάμεις της αστυνομίας. Ακόμη, στο σημείο έχουν σπεύσει συνεργεία του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ, με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει.

Στο σημείο της τραγωδίας, έσπευσε αμέσως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

«Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας «είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν».

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

 

Πηγή βίντεο: Alexandriamou.gr

Πηγή φωτογραφιών: Emvolos.gr