Skip to main content

Εκτός της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων τα αεροδρόμια της ΕΕ

Κανένα αεροδρόμιο της ΕE δεν βρίσκεται στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας ανακοινώθηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή οργάνωση αεροπλοΐας, Eurocontrol.
Κανένα αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που καταταλαιπώρησε χιλιάδες ταξιδιώτες επί πενθήμερο, αφού απέκλεισε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ανακοινώθηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή οργάνωση αεροπλοΐας, Eurocontrol.

Η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αγγίζει ένα τμήμα του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και ένα τμήμα της Ιρλανδίας, τόνισε μια εκπρόσωπος του Eurocontrol, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά τα αεροδρόμια των χωρών αυτών. Μια άλλη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων βρίσκεται στον Ατλαντικό. Επεκτείνεται από την Γροιλανδία έως το μέσον της Ισπανίας και πλησιάζει τον Καναδά, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η απαγόρευση αφορά σε πτήσεις που γίνονται σε υψόμετρο 20 χιλιάδες πόδια, γιατί η ηφαιστειακή τέφρα στο ύψος αυτό είναι δέκα φορές ανώτερη του φυσιολογικού. Οι πιλότοι έχουν ενημερωθεί για την επικίνδυνη ζώνη αυτή και μπορούν να πετούν κάτω από τα 20 χιλιάδες πόδια.

Όλες οι χώρες μέλη του Eurocontrol έχουν ενημερωθεί για τις προσεχείς απαγορεύσεις πτήσεων (38 χώρες εκ των οποίων οι 27 κράτη μέλη της ΕΕ) και θα ενημερώνονται ανά έξι ώρες για τυχόν αλλαγές, ανέφερε η εκπρόσωπος. Επισημαίνεται τέλος ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να αποφασίζει εάν θα κλείσει τα αεροδρόμιά του ή θα επιτρέπει ή όχι κάποιες πτήσεις.