Skip to main content

Εκτός λειτουργίας ηλεκτρικός σταθμός στη Γάζα

Σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης καυσίμων σύμφωνα με τον υπεύθυνος της Ηλεκτρικής Αρχής της περιοχής.
Σταμάτησε να λειτουργεί σήμερα ο μοναδικός κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης καυσίμων όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της Ηλεκτρικής Αρχής της περιοχής. Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού οφείλεται σε οικονομική διαφωνία ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, και την Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι υπεύθυνη για την αγορά του ηλεκτρικού.

Ο υπεύθυνος της Ηλεκτρικής Αρχής τόνισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε να πληρώνει την παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ, που τροφοδοτεί τη Γάζα με το 70% της ενέργειας που χρειάζεται, ενώ η Αίγυπτος συνεισφέρει σε άλλα 5%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς και στα τέλη Ιουνίου είχε σημειωθεί πολυήμερη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού στη Γάζα. Τότε η Παλαιστινιακή Αρχή είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκοπίμως δημιουργεί κρίσεις για να καρπωθεί την δυσαρέσκεια του ντόπιου πληθυσμού κατά της Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που καλύπτει το 95-97% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Γάζα, είχε απαιτήσει από την Ηλεκτρική Αρχή να συνεισφέρει στα έξοδα, εισπράττοντας τα τέλη από τους καταναλωτές. Η Αρχή, υπεύθυνη για τη διανομή του ρεύματος, είχε υποστηρίξει πως είχε εισπράξει τους λογαριασμούς και τα κεφάλαια είχαν μεταφερθεί στη Ραμάλα.