Skip to main content

Εκτός Υπερταμείου η Εγνατία Οδός, το ΥΠΟΜΕΔΙ αναλαμβάνει τους μισθούς

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, αποφασίσθηκε να αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. την εποπτεία του παραχωρησιούχου του οδικού άξονα.

H Εγνατία Οδός Α.Ε.  μένει εκτός Υπερταμείου και μόνο ο οδικός άξονας με τους καθέτους θα παραχωρηθεί, με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το μισθολογικό και λειτουργικό κόστος της Εταιρείας θα καλύπτεται από το υπουργείο Υποδομών. Επιπλέον, η Ε.Ο.Α.Ε. θα αναλάβει την εποπτεία του παραχωρησιούχου στον οποίο θα περάσει ο άξονας της Εγνατίας Οδού.

Οι παραπάνω αποφάσεις λήφθηκαν πριν λίγη ώρα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μαξίμου και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, και ο υφυπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας, όπως επίσης η διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και εκπρόσωποι των εργαζομένων.  

Αναλυτικότερα, σημειώνεται, ότι με την εξαίρεση της Ε.Ο.Α.Ε. από το Υπερταμείο, δεν τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της λειτουργίας της Εταιρείας. Επιπλέον, το ΥΠΟΜΕΔΙ αναλαμβάνει να καλύπτει από το λογαριασμό του το κόστος λειτουργίας της Εγνατίας, χωρίς να γίνουν μειώσεις στο προσωπικό και με τον τεχνικό φορέα να διατηρεί την μορφή της ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου. Επιπλέον, η Εταιρεία παίρνει ένα αντικείμενο που διεκδικούσε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή αναλαμβάνει την εποπτεία του παραχωρησιούχου ενώ, στη βόρειο Ελλάδα, θα συνεχίσει να έχει τις λειτουργίες κατασκευής και επίβλεψης οδικών αλλά και σιδηροδρομικών έργων.

Με την λήψη των παραπάνω αποφάσεων αναμένεται από κυβερνητικής πλευράς ότι οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οπότε θα μπορέσουν να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για τους σταθμούς διοδίων που υπολείπονται να κατασκευασθούν.

Η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι που θα παραχωρηθούν θα έχουν 18 σταθμούς διοδίων, μετωπικούς, οι οποίοι θα μετατραπούν σε αναλογικοί όταν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, που ενδέχεται να παραδοθεί έως το τέλος του 2017.

Ειδικότερα τα θέματα που αφορούν τους σταθμούς διοδίων και τα οποία συνδέονται με τον διαγωνισμό παραχώρησης του άξονα, θα αποσαφηνιστούν στις λεπτομέρειές τους σε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών.

Εν τω μεταξύ, για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μαξίμου, εκδόθηκε η παρακάτω κυβερνητική ανακοίνωση:

«Σε τριμερή σύσκεψη (κυβέρνηση -διοίκηση -εργαζόμενοι) που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αποσαφηνίσθηκαν τα εξής σημεία:

   -Η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν θα συμπεριληφθεί στο υπερ-ταμείο.

   -Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα αναλάβει το έργο παρακολούθησης της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

   -Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Υποδομών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Επικρατείας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η διοίκηση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι».

Ουδεμία αναφορά έγινε για το πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του οδικού άξονα, που θεωρητικώς θα είχε βγει στον αέρα μέχρι το τέλος Απριλίου 2017.