Skip to main content

Εκτός επενδυτικής δράσης πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής αφήνουν έξω από το πρόγραμμα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ο ΣΥΣΕΠ.

Την προχειρότητα με την οποία γίνεται ο χειρισμός προγραμμάτων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων καθώς αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους όρους ένταξης στη Δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», αφήνουν έξω από το πρόγραμμα ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αιτήσεις και τελικά μένουν μόνο με το κόστος, σε χρήμα και χρόνο, στο οποίο υποβληθηκαν για να καταθέσουν πρόταση.

Μάλιστα όπως πληροφορείται η Voria.gr, ο ΣΥΣΕΠ ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο, το Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν δεν ανακληθεί η τροποποίηση των όρων υπαγωγής που μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ.

Για μία ακόμη φορά, έχουμε αυτό το φαινόμενο, να τροποποιούν τους όρους υπαγωγής λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων σε Δράση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρόνος υποβολής έκλεινε στις 20 Μαΐου και μία εβδομάδα πριν, στις 13 του ίδιου μήνα, ανακοινώθηκε προσθήκη που τροποποιεί τους όρους ένταξης. Βλάπτονται έτσι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αλλά και οι εταιρείες συμβούλων από μία αδικαιολόγητη προχειρότητα», δηλώνουν παράγοντες του Κλάδου Συμβούλων Επιχειρήσεων καθώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και με τις Δράσεις για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις και τους Άνεργους Επιστήμονες.

Στο έγγραφο του ΣΥΣΕΠ που θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας, θα σημειώνονται τα εξής:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2452/641/A2 Τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ανακοινώθηκε η προσθήκη στο Κεφάλαιο Ι.1.6.1 – ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ – Β.ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ του σημείου 10, το οποίο αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων.

Αυτό συμβαίνει στις 13/5/2016, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ήταν η 20η/5/2016 (και μετά την παράταση 9/6/2016).  Δηλαδή 7 μέρες πριν την λήξη του προγράμματος γίνεται αλλαγή των όρων ένταξης στο πρόγραμμα.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις αλλαγής όρων ένταξης.  Σύμφωνα με την απόφαση σας επενδυτές, οι οποίοι είχαν καταθέσει ή προετοιμάσει αίτηση υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχαν δε αναθέσει και πληρώσει αμοιβή για τη συγκεκριμένη εργασία, δεν μπορούν πλέον να υπαχθούν στο πρόγραμμα λόγω της ακύρωσης του δικαιώματός τους από τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, όπου τροποποίηση ακυρώνει με αναδρομική ισχύ αποφάσεις και ενέργειες επιχειρηματιών-επενδυτών, προκαλώντας τους άδικο κόστος σε χρόνο και χρήμα, ζητούμε να μην ισχύσει η παραπάνω τροποποίηση.Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω περιορισμός δεν υπήρχε σε προηγούμενο πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δραστηριοποίησης στον Τομέα Μεταποίησης Τουρισμού Εμπόριού & Υπηρεσιών (Β΄ Δράσης ΕΣΠΑ 2013-2015).

Σε αντίθεση περίπτωση θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων των μελών μας».