Skip to main content

Εκτός ελέγχου το AirBnb στην Ελλάδα - Απώλεια εσόδων για το Δημόσιο

Για κάθε 100 κρεβάτια ξενοδοχείων που διατίθενται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν άλλα 70 που προσφέρονται μέσω της AirBnb.

Πέρα από κάθε έλεγχο κινείται πλέον η αγορά της ενοικίασης διαμερισμάτων, μέσω ίντερνετ, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες τύπου AirBnb, στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, για κάθε 100 κρεβάτια ξενοδοχείων που διατίθενται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν άλλα 70 που προσφέρονται μέσω της «γκρίζας» αγοράς του Διαδικτύου. Ανάλογα μεγέθη διαμορφώνονται και στην υπόλοιπη χώρα και πανομοιότυπα στην Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα τα διαμερίσματα της «γκρίζας» αγοράς παραμένουν εκτός στοιχειώδους εποπτείας και, εν πολλοίς, εκτός φορολογικής βάσης, παρά την διάταξη που ψηφίσθηκε αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για να αντιλαμβάνεται κανείς για τι μεγέθη μιλάμε, η Grant Thornton υπολόγισε προ ενάμιση έτους πως το μέγεθος της αγοράς αυτής στην Ελλάδα προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένη την ραγδαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα μεγέθη αυτά εκτιμάται από την αγορά πως τείνουν να υπερδιπλασιαστούν και να ξεπερνούν τα 3 δισ.ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Απώλεια εσόδων για το Δημόσιο περί τα 195 εκατ. ευρώ για το πρώτο 1,5 δισ.τζίρου, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, και 400 εκατ., εφόσον πράγματι έχει σημειωθεί τέτοια καλπάζουσα ανάπτυξη. Ανεπίσημες εκτιμήσεις μιλούν πάντως για έως και 100.000 ακίνητα που προσφέρονται πλέον για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην «γκρίζα» αγορά του Διαδικτύου έναντι 50.000 το 2015. Και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.