Skip to main content

Εκτιμήσεις Βούλγαρων οικονομολόγων για την ελληνική κρίση

Μονόδρομο για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική κρίση χαρακτηρίζουν Βούλγαροι οικονομολόγοι την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων από τον μηχανισ
Μονόδρομο για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική κρίση χαρακτηρίζουν Βούλγαροι οικονομολόγοι την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων από τον μηχανισμό στήριξης.

Οι Βούλγαροι οικονομολόγοι αναφέρονται και στις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Νομπελίστας της Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος προέβλεψε ότι το τέλος του ευρώ είναι πιθανό, αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διευθετήσει τα «θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της» και τόνισε ότι το σχέδιο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, που συνδυάσθηκε με ένα σχέδιο λιτότητας, δεν θα μειώσει τη διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην εξασθένηση της ζώνης του ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Στίγκλιτς υπήρξε ο κύριος συνήγορος της θεωρίας ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει περισσότερο στην οικονομία και να ξοδεύει περισσότερο, ακριβώς τη ΄συμβουλή΄ που ακολουθούσε η Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Industry Watch, Λούτσεζαρ Μπογκντάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές ικανές να εξισορροπήσουν τον κεντρικό προϋπολογισμό και να δημιουργήσουν ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Μπογκντάνοφ υπενθύμισε ότι το 1997 η Βουλγαρία είχε μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού και κυβερνητικό χρέος από την Ελλάδα, ένα εθνικό νόμισμα υπό κατάρρευση και μηνιαίους, μέσους μισθούς μόλις 10 δολαρίων. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο κ. Μπογκντάνοφ, υλοποιήθηκε ένα πακέτο μέτρων εκσυγχρονισμού, η Βουλγαρία δέχθηκε άμεσες ξένες επενδύσεις, άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές απελευθερώθηκαν και η βουλγαρική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται.

Η Βουλγαρία, είπε ο κ. Μπογκντάνοφ, δεν αξιοποίησε τους πόρους που διατέθηκαν, το 1997, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, «κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες».

Ο εκπρόσωπος της Industry Watch εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της βουλγαρικής οικονομίας, ακόμη και τώρα, διότι «η ελληνική κρίση θορύβησε τους Βούλγαρους πολιτικούς και πάνω από όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, σε τέτοιο βαθμό που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ΄περπατήσουν΄ στο μονοπάτι των μακροοικονομικών ανωμαλιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βούλγαροι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Όπως είπε, αυτές οι τράπεζες δεν έδωσαν «σημάδια» διάθεσης να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη βουλγαρική αγορά.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ο κ. Μπογκντάνοφ προέβλεψε πως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασκούν σημαντική επιρροή στους «κόλπους» της Ε.Ε., έχουν συμφέρον να εντάξουν κράτη, όπως η Βουλγαρία και η Εσθονία, στην ευρωζώνη, προκειμένου να «στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος του «Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας», στη Σόφια, Γκεόργκι Ανγκέλοφ, εκτίμησε πως η κρίση στην Ελλάδα, από μόνη της, δεν μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της Οικονομίας της Αγοράς, Πέτερ Γκάνεφ υπογράμμισε ότι το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας θα έχει αποτελέσματα, ωστόσο πρόσθεσε πως η ελληνική δημοσιονομική κρίση επηρεάζει το εμπόριο και τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Βουλγαρίας ως προς τον έλεγχο των εμπορικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στη βουλγαρική αγορά, ο κ. Γκάνεφ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα ασκεί συνετή και αποτελεσματική πολιτική.