Skip to main content

Έκθεση της Κατερίνας Χρήστου: Το πρόσωπο πέρα από την προσωπογραφία

Η έκθεση με έργα της Θεσσαλονικιάς ζωγράφου εγκαινιάζεται την Πέμπτη στη γκαλερί Myro. Η πρώτη ατομική έκθεση έργων της εικαστικού.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 20:00, στη Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη) εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Χρήστου. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Η Κατερίνα Χρήστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας όπου ολοκλήρωσε την διπλωματική της εργασία στο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα.

Σε σχόλιο της Κατερίνας Χρήστου για το έργο της, που αποτελεί μελέτη στην ανθρώπινη μορφή και τα όσα αυτή εκφράζει, σημειώνονται μεταξύ άλλων:  «Το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται αποτελεί παραστατικές, ανθρωποκεντρικές απεικονίσεις σύγχρονων ανθρώπων, τοποθετημένων σε περιβάλλον κενού που συμβολίζεται με το μαύρο φόντο, απαλλαγμένο από χώρο, χρόνο και πληροφορία, ενώ το φως συγκεντρώνεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το δέρμα μετατρέπεται σε έναν δεύτερο καμβά που απαλλαγμένο από εξωτερικούς παράγοντες αφηγείται το ψυχογράφημα του ανθρώπου. Ο ρόλος του πορτραίτου είναι να αποτυπώσει την μοναδικότητα του ατόμου που απεικονίζει, σημαντικό είναι το περιεχόμενο της πνευματικής κατάστασης όχι οι ιδιαιτερότητες του προσώπου. Πορτραίτο δεν συνεπάγεται απαραίτητα προσωπογραφία. Στα έργα μου αντιμετωπίζω το σώμα ως εξίσου ικανό να αποτελέσει ένα πορτραίτο και να διηγηθεί την ταυτότητα του ακόμα και με την πλήρη απουσία χαρακτηριστικών προσώπου.».

Η έκθεση θα διαρκέσει  από την Πέμπτη 15 Μαρτίου μέχρι και το Μ. Σάββατο 7 Απριλίου 2018, στεγάζεται στον χώρο ProjectRoom της Myrό Gallery, και είναι ανοικτή για το κοινό  Πέμπτη και Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.