Skip to main content

Έκθεση ιστορικής μνήμης εγκαινιάζεται σήμερα στην Καλαμαριά

Θα εκτεθούν πλήθος ντοκουμέντων της Απελευθέρωσης και της Κατοχής, δεκάδες ντοσιέ, μικρόσχημα και μεγαλόσχημα με αυθεντικά έγγραφα της περιόδου

Έκθεση ιστορικής μνήμης, στο πλαίσιο του κοινού εορτασμού των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς για την απελευθέρωσή τους από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής από τα στρατεύματα του Ε.Λ.Α.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 1944, εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7μμ, στο Θεατράκι της οδού Χηλής, στην Καλαμαριά.

Θα εκτεθούν πλήθος ντοκουμέντων της Απελευθέρωσης και της Κατοχής, δεκάδες ντοσιέ, μικρόσχημα και μεγαλόσχημα με αυθεντικά έγγραφα της περιόδου, για τις οργανώσεις της αντίστασης, για τους δοσίλογους, μονόφυλλα, δίφυλλα, προκηρύξεις, φωτογραφίες, κάρτ- ποστάλ και αποδελτιωμένος τύπος σε βάθος εικοσαετίας.

Επίσης δεκάδες βιβλία και περιοδικά για την Κατοχή και την Εθνική μας Αντίσταση, «μπάνερ» και εφημερίδες του παράνομου τότε τύπου ,αλλά και της απελευθέρωσης. και της μετέπειτα περιόδου στην πόλη μας.

Ακόμα θα εκτεθεί η σημαία με την οποία οι δυνάμεις της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου 1944 σώζοντας την πόλη από την καταστροφή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.