Skip to main content

Έκθεση φωτογραφίας «Τιθασεύοντας το φως» στο ΝΟΗΣΙΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 18:30.

Έκθεση με τίτλο «Τιθασεύοντας το φως», που έχει σχέση με την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας, συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και το Σωματείο Φίλων του ιδρύματος, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 18:30.

«Από τον 4ο  π.χ. αιώνα που ο Αριστοτέλης παρατήρησε τη συμπεριφορά του φωτός, καθώς αυτό περνάει από τρύπες και χαραματιές, συνέβησαν πολλά.
Ο άνθρωπος αφού έμαθε πως συμπεριφέρεται το φως, κατάφερε να το δαμάσει, να το κατευθύνει εκεί που επιθυμεί, αλλά και να το δημιουργήσει εκεί που θέλει, όταν το θέλει. Κατάφερε να αποτυπώσει τις εικόνες που σχηματίζει το φως με τρόπο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή της αποτυπωμένης εικόνας, πάνω σε διάφορα υλικά και σε όποιο μέγεθος επιθυμεί.
Η φωτογραφική μηχανή, το εργαλείο αυτού του θαύματος της καταγραφής των εικόνων, μπορεί να πάει εκεί που ο άνθρωπος αδυνατεί, σε αφιλόξενους πλανήτες  ή στο εσωτερικό μιας φλέβας, μπορεί να δει πράγματα που δεν τα προφταίνει ή δεν τα διακρίνει το μάτι, όπως η κίνηση μιας σφαίρας ή το σχήμα ενός μικροοργανισμού. Το φωτογραφικό μέσο ως εργαλείο τεκμηρίωσης, ως ίχνος μνήμης, ως σκηνοθετημένη εικόνα ή στιγμιότυπο. Οικογενειακά άλμπουμ, καρτ-ποστάλ, εικόνες από εφημερίδες, τυπωμένες σε βιβλία, αναρτημένες στους τοίχους μουσείων αλλά και σε γιγαντοαφίσες. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται σε τόσους τομείς, με τόσες πολλές εφαρμογές που δεν μετρούνται πλέον.
Camera obscura, φωτογραφικό κουτί ή ψηφιακή μηχανή, όσο και αν απέχουν τεχνολογικά είναι μέρος της ίδιας συναρπαστικής ιστορίας που εξελίχθηκε παράλληλα με άλλα ανθρώπινα επιτεύγματα πολλά από τα οποία επηρέασε και από άλλα επηρεάσθηκε», αναφέρει για την έκθεση σχετική ανακοίνωση.

Αυτή την ιστορία και τις κύριες πτυχές της παρουσιάζει η έκθεση «Τιθασεύοντας το φώς» που πραγματοποιείται με αφορμή την ανάδειξη της «Συλλογής Μελετίου» η οποία περιλαμβάνει 180 κλασικές φωτογραφικές μηχανές. Η συλλογή δωρίθηκε  στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 1998 από τον Κύπριο αρχιτέκτονα Νίκο Μελετίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει:
α) Την ιστορία της φωτογραφίας με κείμενα, εικόνες και χαρακτηριστικά εκθέματα από την camera obscura μέχρι την ψηφιακή φωτογραφία
β) Την τεχνολογία της Φωτογραφίας με κείμενα, φωτογραφίες, διαγράμματα και εκθέματα.
γ) Είδη της φωτογραφίας. Σε μια μεγάλη οθόνη προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό το οποίο περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών διαφόρων κατηγοριών, όπως ειδησεογραφικές, τοπίου, καλλιτεχνικές, προσωπικές, επιστημονικές κ.ά.

δ) Συλλογή Μελετίου. Ο κορμός της συλλογής θα παρουσιασθεί όπως είχε οργανωθεί στο εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου, στη Σίνδο και θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό του συλλέκτη/δωρητή.
ε) Διαδραστικά εκθέματα. Εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η εμπειρία των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα οπτικά φαινόμενα ή τεχνολογίες της φωτογραφίας.

Η έκθεση θα δέχεται επισκέπτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, καθημερινά Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Σάββατο 12:00 - 18:00 και Κυριακή 11:00 -  18:00. Επισκέψεις σχολικών ομάδων Τρίτη – Παρασκευή 09:00 – 14:00

Τηλέφωνο 2310 383 000, εσωτ. 104.