Skip to main content

Έκθεση εικαστικών με έργα decoupage mixed media στη Νάουσα

Μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων εκθέτουν τις δημιουργίες τους με τα σχόλια των επισκεπτών να είναι διθυραμβικά

Μια καταπληκτική έκθεση εικαστικών δημιουργιών φιλοξενείται εδώ και λίγες ημέρες στον πολυχώρο πολιτισμού «Βέτλανς» στη Νάουσα.Έπειτα από μια σκληρή και ταυτόχρονα δημιουργική σαιζόν, οι περίπου 43 μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων εκθέτουν τις δημιουργίες τους με τα σχόλια των επισκεπτών να είναι διθυραμβικά. 

Τα έργα έχουν δημιουργηθεί με την τεχνοτροπία του decoupage mixed media με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. «Πρόκειται για μια τέχνη που είναι παρεξηγημένη καθώς πολλοί νομίζουν ότι απλά χρησιμοποιούνται κάποιες χαρτοπετσέτες και κόλλες αλλά κάθε άλλο παρά έτσι είναι», εξηγεί στη Voria.gr η υπεύθυνη του τμήματος και διπλωματούχος εικαστικός Έλσα Δημησκή. Σημειώνει παράλληλα ότι η τέχνη του decoupage (ντεκουπάζ) έχει τις ρίζες της στον 12ο αιώνα και έκτοτε έχει μια διαρκής εξέλιξη με διάφορες τεχνικές παραλλαγές. 

Μέσα από το ντεκουπάζ παλιά αντικείμενα όπως μπουκάλια, ξύλινα κουτιά, έπιπλα, δίσκοι σερβιρίσματος, ψωμιέρες, μπαούλα, ρολόγια, παπούτσια μετατρέπονται σε μοντέρνα είδη διακόσμησης σπιτιού διατηρώντας ανάλογα με το αντικείμενο την χρηστικότητά τους. «Ουσιαστικά αξιοποιούμε παλιά αντικείμενα και από εκεί που θα ήταν για πέταμα, τα δίνουμε μια δεύτερη ζωή», σημειώνει η εικαστικός. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη πίνακες pop art με θεματολογία από μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, διάσημους καλλιτέχνες, φιγούρες της Disney, μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα, ενώ υπάρχουν έργα εμπνευσμένα από πασίγνωστους ζωγράφους όπως ο Βαν Γκόγκ.

Να σημειωθεί ότι τα τμήματα του ντεκουπάζ που λειτούργησαν φέτος ήταν 5 με συνολικά 42 μαθητές κυρίως γυναίκες, ενώ υπάρχουν και άλλα τμήματα όπως το βιτρό, το κόσμημα, η κεραμική, η ζωγραφική και η ξυλογλυπτική με τον αριθμό των μαθητών ενηλίκων και ανηλίκων να ξεπερνούν τους 150.

 

 

Πρόκειται για μια κοιτίδα δημιουργίας τέχνης και πολιτισμού που λειτουργεί από το 2000 στο Δήμο Νάουσας. 
Όπως αναφέρει η κ. Έλσα Δημησκή τα τμήματα λειτουργούν και ως μια μορφή ψυχοθεραπείας και κοινωνικοποίησης όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων. «Πέρα από το να μάθουμε μια τέχνη, μοιραζόμαστε στιγμές από την καθημερινότητά μας, μιλάμε για όσα μας απασχολούν, με την όλη διαδικασία να λειτουργεί ως μια μορφή εκτόνωσης. Δεν βλέπουμε την ώρα να έρθουμε στο μάθημα», επισημαίνει μια από τις μαθήτριες του τμήματος. 

Το παράπονο των μαθητών είναι ότι η προσπάθειά τους δεν τυγχάνει της αντίστοιχης υποστήριξης από πλευράς του δήμου Νάουσας και ζητούν οι εκθέσεις τους να διαφημίζονται περισσότερο αλλά και να μπορούν να τις παρουσιάζουν σε άλλους χώρους τεχνών εκτός της Νάουσας, καθώς το ζητούμενο όπως λένε είναι μέσα από την τέχνη να διαφημιστεί η πόλη.