Skip to main content

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τενεσί

Οι αρχές του Τενεσί θανάτωσαν χθες Τετάρτη ένα θανατοποινίτη ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, μετά την καταδίκη του για την δολοφονία τριών ανθρώπων στην διάρκεια ανταλλαγής π
Οι αρχές του Τενεσί θανάτωσαν χθες Τετάρτη ένα θανατοποινίτη ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, μετά την καταδίκη του για την δολοφονία τριών ανθρώπων στην διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε κατάστημα στο Νάσβιλ.

Μερικές ώρες πριν διαπιστωθεί ο θάνατος του Σεσίλ Τζόνσον, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε σκληρές αντιδικίες για το εάν έπρεπε να ανασταλεί η εκτέλεση του κατηγορούμενου, 29 χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε. Οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να του δοθεί χάρη ή να ανασταλεί η εκτέλεση απέτυχαν.

«Η καθυστέρηση αφ΄ εαυτής υποβάλει τους καταδικασθέντες σε θάνατο σε δεκαετίες εξαιρετικά σκληρών, απάνθρωπων συνθηκών κράτησης», ανέφερε ο βετεράνος δικαστής Τζον Πολ Στίβενς, 89 ετών. «Δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν τον Τζόνσον με το έγκλημα», συνέχισε, και τόνισε ότι μόλις το 1992 δόθηκε στην υπεράσπιση του πρόσβαση σε "σημαντικά στοιχεία που αντέκρουαν τις μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του».

Ο Τζόνσον είχε καταδικαστεί για το φόνο του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος, του Μπόμπι Μπελ, του 12χρονου γιου του και δυο ανδρών που βρίσκονταν μέσα σε ένα ταξί σε μικρή απόσταση.

Από το θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρίβερμπεντ στο Νάσβιλ, ο 53χρονος θανατοποινίτης είπε επανειλημμένα «σας αγαπάω» στα μέλη της οικογένειάς του πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ανέφερε η εφημερίδα The Tennessean.

Ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Κλάρενς Τόμας, σημείωσε πως ο Στίβενς είχε διαμαρτυρηθεί εναντίον των σχεδίων των αρχών στη Βιρτζίνια να εκτελεστεί ένας κρατούμενος πριν εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες επανεξέτασης της ποινής του. «Κατά την άποψη του δικαστή Στίβενς, το κράτος ποτέ δεν μπορεί να έχει δίκιο όσον αφορά το χρόνο [εκτέλεσης]. Ο λόγος, όπως έχει πει, είναι πως είναι η ίδια η θανατική ποινή που είναι ένα λάθος». Ο Τόμας κατηγόρησε τον ίδιο τον Τζόνσον για την καθυστέρηση.

Οι θανατοποινίτες περνούν κατά μέσον όρο 12 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ πριν τους επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Ο Τζόνσον ήταν ο 49ος εκτελεσθείς εφέτος στις ΗΠΑ και ο έκτος στο Τενεσί μετά την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 1976.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ