Skip to main content

Έκτακτο βοήθημα στους σεισμοπαθείς προανήγγειλε ο Σπίρτζης

Ο υπουργός Υποδομών διευκρίνισε ότι πολλές ζημιές έχουν υποστεί παραδοσιακά κτήρια, στα οποία δεν είχαν γίνει σωστές παρεμβάσεις

Έκτακτο βοήθημα στους σεισμοπαθείς στη Λέσβο προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες ανάταξης των κτηρίων.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha, διευκρίνισε ότι πολλές ζημιές έχουν υποστεί παραδοσιακά κτήρια, στα οποία δεν είχαν γίνει σωστές παρεμβάσεις, ενώ επισήμανε ότι ότι μέσα από αυτήν την καταστροφή θα δοθεί η δυνατότητα να φτιαχτούν καλύτερες υποδομές, όπως στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Ερωτηθείς για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε ότι η τεχνολογία δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης, σημειώνοντας πως υπάρχει ομαλή ακολουθία, έχουμε εκτόνωση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.

«Οι ζημιές περιορίζονται σε συγκεκριμένους οικισμούς»

Σε άλλη του ραδιοφωνική συνέντευξη στον ρ/σ Flash, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες στο νησί, αλλά περιορίζονται σε συγκεκριμένους οικισμούς. Είπε συγκεκριμένα ότι για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στον οικισμό της Βρίσας θα ληφθούν πολύ άμεσα μέτρα. Πρόσθεσε πως ήδη έχουν φύγει τα συνεργεία, αυτή τη στιγμή συντονίζουν την προσπάθεια της καταγραφής όλων των ζημιών, ώστε να τελειώσει η καταγραφή πάρα πολύ γρήγορα και να καταστεί δυνατόν να ανακουφιστούν άμεσα οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους.

«Στόχος να βρεθούν γρήγορα μόνιμες λύσεις»

«Η μέριμνα η δική μας είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βρεθούν μόνιμες λύσεις. Για τους συμπολίτες μας που έχουν καταστραφεί τα σπίτια να φιλοξενηθούν σε κάποια άλλα σπίτια, με επιδότηση του ενοικίου, όπως έγινε και στον σεισμό της Κεφαλονιάς, και να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούνται για να μην έχουμε και καθυστερήσεις και να έχουμε αποκατάσταση γρήγορη και των ζημιών των κτηρίων, αλλά και όσων κτηρίων πρέπει να γίνουν από την αρχή να ξεκινήσουν οι άνθρωποι να μπορούν να ανακτήσουν την περιουσία τους» πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, υπάρχουν οικισμοί που δεν είναι νέες οι κατασκευές για να έχουν μεγάλη ασφάλεια και εκεί πρέπει τα επόμενα χρόνια να επικεντρώσουμε στην αναβάθμιση του κτηριακού με τη θωράκιση. Όπου έχουμε νέα κτίρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή, και ακόμα και στους οικισμούς που βλέπουμε τις μεγάλες καταστροφές είναι παλιά κτηρια, πλινθόκτιστα και εκεί όχι με καλό τρόπο κατασκευής, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πληγέντων, ο ΓΓ Υποδομών Γιώργος Δέδες διευκρίνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί είναι η καταβολή του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μη στηθούν καταυλισμοί και να μη μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού

Μιλώντας το πρωί στον Real FM, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του χθεσινού σεισμού.

Από την ίδια συχνότητα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε πως σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες 48 ώρες.

Κατέρρευσε πάνω από το 70% των σπιτιών στη Βρίσα

Όπως είπε, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι έχει πληγεί το νότιο κομμάτι της Λέσβου και ιδίως η Βρίσα, όπου πάνω από το 70% των σπιτιών έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ανέφερε πως ο Εγκέλαδος ξέσπασε με όλη του μανία στο χωριό Βρίσα, όπου, όπως είπε, πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει και αρκετά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Τονίζοντας ότι προέχει η ασφαλεια των κατοίκων, διαβεβαίωσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε ετοιμότητα και ήδη έχουν μεταβεί στο νησί τα συνεργεία των μηχανικών ώστε να γίνουν οι καταγραφές.