Skip to main content

Έκτακτο «πολεμικό» συμβούλιο από την Τερέζα Μέι για την Συρία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής στη Συρία.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα συγκαλέσει εντός της Πέμπτης η Τερέζα Μέι για να συζητηθεί η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία στη Συρία, στο πλευρό ΗΠΑ και Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας σε επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κα Μέι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου για να δώσει εντολή δράσης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματός της.

Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα επίκλησης του λεγόμενου «βασιλικού προνομίου» στην περίπτωση απόφασης συμμετοχής σε στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να ζητηθεί έγκριση από το κοινοβούλιο.

Από το 2003, ωστόσο, και τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει στη Βρετανία η άτυπη παραδοχή πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών.

Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας σε βομβαρδισμό θέσεων του συριακού καθεστώτος.

Η κα Μέι παρείχε ενδείξεις ότι προσανατολίζεται προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης όταν είπε την Τετάρτη πως η εικόνα για το ποιος ευθύνεται για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα έχει αρχίσει να ξεδιαλύνεται, με «όλες τις ενδείξεις» να στρέφονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.