Skip to main content

Έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή για το προσφυγικό ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπου συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου τέθηκε το θέμα του εγκλωβισμού περίπου 6.500 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και της υπερσυγκέντρωσης 5.000 ανθρώπων στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, του οποίου η χωρητικότητα είναι 2.330 ατόμων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, που κοινοποιείται στους δημάρχους και τους βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, προκειμένου να ακουστούν σε αυτή οι φωνές των νησιωτών.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Γαληνός, αφού σημειώνει πως είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015» τονίζει πως «η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών, δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης. Θεωρώ, αναφέρει ο κ. Γαληνός, πως οι δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου, «η κατάσταση σε ό,τι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών, απαιτεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στη συνεδρίαση αυτή, ο κάθε δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις, συνεισφέροντας έτσι τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, αποκλείοντας τις φωνές των δημάρχων, είναι σίγουρο ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και με τη σειρά της να ενημερώσει την ολομέλεια» καταλήγει ο κ. Γαληνός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εθνικό συντονιστικό κέντρο ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, σήμερα, 10 Οκτωβρίου, στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι αναμένοντες να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει, 13.734 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς, 6.542 στη Λέσβο, 1.816 στη Χίο, 3.059 στη Σάμο, 985 στη Λέρο, 1.177 στην Κω και 185 σε άλλα νησιά.