Skip to main content

Έκτακτη εισφορά και στην Πορτογαλία

Την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» ίσης με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατωτάτου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» ίσης με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατωτάτου μισθού ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει την υιοθέτηση μιας έκτακτης μορφής εισφοράς, με σκοπό την δημοσιονομική προσαρμογή, που αφορά όλα τα φορολογούμενα εισοδήματα» δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο στο πλαίσιο της τετραήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

«Το μέτρο, που η οριστική μορφή που θα έχει είναι ακόμη υπό επεξεργασία, θα υποβληθεί προς ψήφιση μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες. Είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο και το ποσό που αφορά θα ισοδυναμεί με το 50% του 'δώρου' των Χριστουγέννων, με την εξαίρεση, όμως, της φορολόγησης του κατώτατου μισθού» πρόσθεσε.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα ενισχυθεί με σταδιακό δανεισμό συνολικώς 78 δισ. ευρώ απ την ΕΕ και τον ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ -από 9,1% του ΑΕΠ που έφθασε πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου επί των προγραμματικών δηλώσεων, που ξεκίνησε την Τρίτη, θα ολοκληρωθεί αργά αύριο Παρασκευή.