Skip to main content

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Αύξηση του φόρου στα καύσιμα, πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας σε δραματικούς τόνους ότι η Ελλά
Αύξηση του φόρου στα καύσιμα, πάγωμα μισθών και προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομεά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αρχίζοντας το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σε δραματικούς τόνους ότι βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα που θα μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου. «Οι όροι δανεισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία. Η χώρα μας αντιμετωπίζεται σαν αδύναμος κρίκος της Ευρωζωνης», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει φορολογία των off shore εταιριών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών, ενώ, όπως είπε, θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το «πάγωμα» όλων των μισθών και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, όπως και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο. Ειδικότερα, σημείωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τηνεισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλάεισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οιαυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικήςωρίμανσης. Επίσης, ανήγγειλε «πάγωμα» στις προσλήψεις στο Δημόσιο  και κατάργηση ή συγχώνευση φορέων. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και στην τοπική αυτοδιοίκησηκαι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Τα μέτρα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να αποδώσουν εντός του 2011 και ως εκ τούτου τόνισε ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, ανακοινώνοντας ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές δύσκολες και επώδυνες, τονίζοντας όμως  ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο. Επιπλέον, έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα,  καθώς- όπως τόνισε- «πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί»

«Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας, όπως αγωνιζόμαστε για το σπίτι μας και την οικογένειά μας», κατέληξε.