Skip to main content

ΕΚΤ: Θα συνεχιστούν τα αντισυμβατικά μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες

Οι τράπεζες θα αυξήσουν την προσοχή τους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα χρησιμοποιήσουν περισσότερα macro prudential μέσα, λέει η ΕΚΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είναι πιθανό να αποκτήσουν ακόμη πιο ευρεία εντολή στην μετά την κρίση εποχή και θα διατηρήσουν πολλά από τα συχνά αυτοσχέδια αντισυμβατικά εργαλεία τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ΕΚΤ.

Οι τράπεζες θα αυξήσουν την προσοχή τους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα χρησιμοποιήσουν περισσότερα macro prudential μέσα, θα επικοινωνούν πιο ενεργά και ίσως συνεχίσουν να περάσουν τη γραμμή που τις διαχωρίζει από τη σφαίρα της πολιτικής, αναφέρεται στο paper της ΕΚΤ, που βασίστηκε σε έρευνες σε κεντρικούς τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς.

Οι κεντρικές τράπεζες κατέφυγαν σε μη δοκιμασμένα εργαλεία πολιτικής, όπως τα αρνητικά επιτόκια και τις αγορές assets σε μεγάλη κλίμακα, στη διάρκεια και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ελπίζοντας να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες κρατικού χρέους, και στην περίπτωση της ΕΚΤ, συμμετέχοντας σε κρατικά διασώσεις, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δεχθεί έντονη κριτική για το ότι έχουν υπερβεί την εντολή τους, ασκώντας πολιτική και επιχειρώντας να πετύχουν τους αμφιλεγόμενους στόχους με αυτοσχέδια μέσα.

"Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες στο μέλλον να έχουν ευρύτερες εντολές, χρησιμοποιώντας macro prudential μέσα πιο ευρέως, και επικοινωνώντας περισσότερο από τα προ κρίσης επίπεδα", αναφέρει το paper, το οποίο δεν απηχεί απαραιτήτως τη γνώμη της ΕΚΤ.

"Εκτιμούμε πως τα περισσότερα μη συμβατικά μέσα θα παραμείνουν στην εργαλειοθήκη των κεντρικών τραπεζών, ιδίως επειδή οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών που αποκτούν εμπειρία με ένα συγκεκριμένο εργαλείο, είναι πολύ πιο πιθανό να αξιολογήσουν αυτό το μέσο θετικά", πρόσθεσε.

Ένα βασικό ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι εάν οι τράπεζες θα συνεχίσουν να περνούν τη γραμμή που διαχωρίζει την πολιτική, με τις οιονεί δημοσιονομικές πολιτικές, όπως τον μεγάλης κλίμακας δανεισμό στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, που ουσιαστικά βάζουν το φορολογούμενο σε κίνδυνο.