Skip to main content

ΕΚΤ: Ρεαλιστικές στρατηγικές για μείωση προβληματικών δανείων

Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ

Το τελικό έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέροντας ότι στο τέλος του γ' τριμήνου του 2016 τα δάνεια αυτά που είχαν σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ζητεί απο τις ευρωπαϊκές τράπεζες ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε έγγραφό της η κεντρική τράπεζα παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις πρακτικές, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων, καλεί τις τράπεζες να παράσχουν κίνητρα στα διευθυντικά στελέχη για την εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης των προβληματικών δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο έγγραφο δεν ορίζονται ποσοτικοί στόχοι, αλλά ευρύτερες πολιτικές για την ορθή διαχείριση και την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 921 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων προς την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά.