Skip to main content

ΕΚΤ: Περιορίζεται ο ρόλος του ευρώ στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

Το μερίδιο του ευρώ στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες από την «κορυφή» του 2009, λέει η ΕΚΤ.

Ο ρόλος του ευρώ στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα περιορίστηκε πέρυσι, κάτι που ήταν ιδιαίτερα εμφανές στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, στην έκδοση χρέους σε ξένο συνάλλαγμα και στα διασυνοριακά δάνεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για τον ρόλο του ευρώ η ΕΚΤ, το μερίδιο του κοινού νομίσματος στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι στο 19,9%, καταγράφοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά και αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.

Το μερίδιο του ευρώ στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες από την «κορυφή» του 2009, πριν δηλαδή την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αναφέρει η ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στο διεθνές νομισματικό σύστημα, αλλά με σημαντική διαφορά έναντι του αμερικανικού δολαρίου», σημειώνει στη έκθεσή της η κεντρική τράπεζα.

Σε ότι αφορά την έκδοση χρέους σε ξένο συνάλλαγμα, το μερίδιο του ευρώ μειώθηκε κατά 10,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 21,9%, ενώ στα διασυνοριακά δάνεια μειώθηκε κατά 6,7% στο 21,3%.