Skip to main content

ΕΚΤ: Όλα παίζουν για τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών

Ενα από τα κρισιμότερα χρονικά ορόσημα, στην προσπάθεια της χώρα για έξοδο από την επικίνδυνη ατραπό του τελευταίου εξαμήνου, θα είναι το σημερινό.

Ενα από τα κρισιμότερα χρονικά ορόσημα, στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την επικίνδυνη ατραπό στην οποία έχει μπει το τελευταίο εξάμηνο, θα είναι το σημερινό.

Κι αυτό γιατί σε λίγη ώρα από τώρα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην ατζέντα της συνεδρίασης υπάρχει και το θέμα ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» των εγγυήσεων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες την ΕΚΤ, για να διασφαλίζουν ρευστότητα μέσω του ELA. Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως αν οι Βρυξέλλες αφήσουν να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Αθήνα, τότε το «κούρεμα» θα πάει γι αργότερα. Αλλιώς...
 
Στην περίπτωση πάντως που επικρατήσει, τελικώς, το κακό σενάριο και δεν αποφύγουμε το «κούρεμα» των collaterals, τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται τρία σενάρια: να φτάσει το «κούρεμα» από το 23% που είναι σήμερα, στο 44% ή στο 65% ή στο 80%.

Σ' αυτή την περίπτωση, η χρηματοδότηση του ELA θα σταματήσει σε χρονικό ορίζοντα ενός μηνός περίπου και το πιστωτικό γεγονός θα γίνει ακόμα πιο πιθανό. Για να αποφευχθεί, η πιθανότερη αντίδραση θα είναι η ίδια η κυβέρνηση να «επιβάλλει» ένα capital control για να αποτρέψει μια μεγάλη εκροή. Ωστόσο, όλα αυτά τα σενάρια θεωρούνται και είναι απευκτέα, από όλες τις πλευρές.