Skip to main content

ΕΚΤ: Οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν και μετά το 2017 αν χρειαστεί

Οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, γνωστοποίησε το δ.σ. της ΕΚΤ.

Την πρόθεσή του να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, γνωστοποίησε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίασή του.

Όπως έγινε γνωστό, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων (QE).

Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.