Skip to main content

Τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου-Τουλάχιστον 22 τραυματίες

H Mητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Αρκετοί τραυματίες με εγκαύματα κυρίως στο πρόσωπο.

Αρκετοι άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε βαγόνι στο σταθμό του μετρό του Λονδίνου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

H Mητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε, μέσω twitter, πως το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική επίθεση» και τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εγκαύματα επιβατών στο πρόσωπο. «Προτεραιότητά μας είναι να εκτιμήσουμε τη φύση και τη σοβαρότητα των τραυματισμών», γράφει η υπηρεσία άμεσης βοήθειας σε ανακοίνωσή της για το συμβάν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής υπάρχουν 22 τραυματίες, ενώ οι αρχές ανέφεραν πως η έκρηξη έχει προκληθεί από εμπρηστικό μηχανισμό.

Μέχρι στιγμής, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας άσπρος κάδος, ο οποίος είναι τυλιγμένος στις φλόγες και βρίσκεται μέσα σε μια πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ, ενώ τα ξένα μέσα αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο πίσω μέρος του βαγονιού.

Οι αρχές μιλούν για αυτοσχέδια βόμβα με χρονοδιακόπτη.

«Εκτιμάμε πλέον ότι επρόκειτο για πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ, προσθέτοντας ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεργάζεται με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο μηχανισμός εξερράγη μερικώς. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες εκρηκτικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός ήταν «βιώσιμος» (viable), το οποίο σημαίνει ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν η ολική έκρηξή του η οποία θα είχε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό της γραμμής «District Line» στoν σταθμό Parsons Green, στο δυτικό Λονδίνο.



Ο σταθμός έχει κλείσει και τα δρομολόγια της District Line δεν εκτελούνται από τον σταθμό Earls Court έως το Wimbledon.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις, ενώ από το επίσημο πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter ανέφερε ότι «οι σκέψεις μου βρίσκονται με όσους τραυματίστηκαν στο Parsons Green και με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίνονται με γενναιότητα σε αυτό το τρομοκρατικό περιστατικό».

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει:

«Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ερευνούν περιστατικό το οποίο συνέβη στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου το πρωί. Η αστυνομία κλήθηκε στις 8.20 το πρωί (σ.σ. 10.20 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό Parsons Green του υπογείου σιδηροδρόμου μετά από αναφορές για φωτιά σε συρμό. Ο βοηθός αναπληρωτής Επίτροπος Νιλ Μπάζου, ανώτερος εθνικός συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής, κήρυξε το περιστατικό "τρομοκρατική ενέργεια".

»Άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της Βρετανικής Αστυνομίας των Μεταφορών βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με συναδέλφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λονδίνου και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Λονδίνου. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι υπάρχει αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έχουν τραυματιστεί. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την πηγή της φωτιάς, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η περιοχή του σταθμού παραμένει αποκλεισμένη με προστατευτικές ταινίες και συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η πόλη καταδικάζει «τα ειδεχθή πρόσωπα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον τρόμο για να μας πλήξουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας».