Skip to main content

Πανεπιστημιακός στα Σκόπια: Από πάντα το φαντασιακό με τον Μ.Αλέξανδρο

Συνέδριο, που δίνει απάντηση «σε όλη αυτή την ανοησία που κυριάρχησε το τελευταίο 15ήμερο στην πόλη με τα συλλαλητήρια», λέει ο Μίλτος Οικονόμου.

Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου καθώς πλήθος κόσμου ήρθε το μεσημέρι του Σαββάτου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει το συνέδριο με θέμα το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τίτλο Μακεδονικό: «…η σήμερον ως αύριον ή ως χτες;», που διοργανώνει το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

«Ο στόχος του σημερινού συνεδρίου είναι να δώσει μια ψύχραιμη, επιστημονική, ιστορική, κοινωνιολογική και λαογραφική απάντηση σε όλη αυτή την ανοησία που κυριάρχησε το τελευταίο 15ήμερο στην πόλη μας με τα συλλαλητήρια», δήλωσε στη Voria.gr ο Μίλτος Οικονόμου, μέλος του ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας είναι ο Goran Janev, πολιτικός ανθρωπολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις διάπραγματεύσεις με την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και του δρόμου «Μέγας Αλέξανδρος» σημείωσε: «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που κάναμε και θίγει το ζήτημα αυτό, συμπεραίνουμε ότι παρόλο που υπάρχουν αντιδράσεις, η πλειοψηφία των πολιτών της "Μακεδονίας" έχουν δεχθεί την πραγματικότητα και ξέρουν ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν μια έκρηξη εθνικισμού».

Αναφορικά με το εθνικό αφήγημα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, ο κ Janev υποστήριξε ότι «στη "Μακεδονία" υπήρχε αυτό το φαντασιακό που περιελάμβανε τον Μέγα Αλέξανδρο από πάντα. Ωστόσο αποτέλεσε την κυρίαρχη ρητορική όταν ήρθε στην εξουσία το εθνικιστικό VMRO». Έσπευσε να προσθέσει όμως ότι η νέα κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια κριτική ματιά σε όλο αυτό.

Ερωτηθείς δε για το αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ νιώθουν συνδεδεμένοι με τη σλαβική τους ταυτότητα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της ίδιας έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών προσδιορίζονται κυρίως ως «πολίτες της Μακεδονίας και έπειτα ως «πολίτες του κόσμου». «Ένα μικρό μόνο κομμάτι αυτοπροσδιορίστηκαν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ή ως Σλάβοι. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν να κοιτάξουν στο μέλλον».

Κατά την ημερίδα δεν υπήρχαν αντιδράσεις, ωστόσο ένας πολίτης στάθηκε έξω από το δημαρχείο και τοποθέτησε μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας σε μια ελιά στο προαύλειο.

Μηταφίδης: Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται

Αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ εμφανίστηκε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Οι οιωνοί για την επίλυση του Σκοπιανού είναι καλοί», σημείωσε μιλώντας πριν την ημέριδα σε δημοσιογράφους.

«Περιμένουμε η χώρα μας να διατυπώσει μια συνολική συμφωνία με τους γείτονες μας ώστε αυτό το κακοφορμισμένο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που έχει φορτίσει τόσο αρνητικά το κλίμα στη χώρα και μερικοί το εκμεταλλεύτηκαν για να δημιουργήσουν βήματα εθνικής ήττας ή ταπείνωσης, παλιά τους τέχνη κόσκινο, αυτό το αγκάθι να φύγει».



Από το βήμα της εκδήλωσης μάλιστα, συγκρίνοντας το σημερινό κλίμα με αυτό του 1992 δήλωσε ότι η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται αλλά δεν επαναλαμβάνεται καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικές ηγεσίες και στις δύο χώρες.

Στην ημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συμμετέχουν:

Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος ΕφΣυν- ιστορικός

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

Αθηνά Σκουλαρίκη, κοινωνιολόγος, Παν. Κρήτης

Μιράντα Τερζοπούλου, εθνολόγος- λαογράφος, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών

GoranJanev, πολιτικόςανθρωπολόγος, Sts Cyril and Methodius University FYROM

TchavdarMarinov, ιστορικός, Βουλγαρία