Skip to main content

Επαφές Σαρίδη με διοίκηση και εργαζομένους στον ΟΛΘ

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα πρέπει να θεωρηθεί σαν επένδυση και όχι σαν εκποίηση ανέφερε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της 'Ενωσης Κεντρώων.

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΛΘ είχε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Αρχικά, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ Κωνσταντίνο Μέλλιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις  των εργαζομένων που αντιδρούν στην πώληση του ΟΛΘ. Ο κ. Μέλλιος  επισήμανε στον κ. Σαρίδη ότι η πώληση του ΟΛΘ  θα φέρει επενδύσεις στο λιμάνι, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην αναβάθμιση  και ανάπτυξη της οικονομίας  της πόλης.

«Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα πρέπει να θεωρηθεί σαν επένδυση και όχι σαν εκποίηση. Η οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όποια επιμέρους κλαδικά αιτήματα και δικαιώματα των εργαζομένων  όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί στις νέες συμβάσεις εδώ και ένα χρόνο περίπου» ανέφερε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης, στο πλαίσιο της συνάντησης με  τον αντιπρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ

Ακολούθως ο κ. Σαρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σωματείου Χειριστών Λάζαρο Τανταλίδη-εκπρόσωπο εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να προχωρήσουμε  σε ανάπτυξη αρκεί να διαφυλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις».

Ο κ. Τανταλίδης  τόνισε ότι το Σεπτέμβριο που θα ξανασυζητηθεί η σύμβαση παραχώρησης θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο αγώνα ενώ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης δεν είναι η ίδια με το λιμάνι του Πειραιά και ότι δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις. «Αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, με παραχώρηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν θα έχουμε λόγο στην λιμενική πολιτική της χώρας» επισήμανε.

Ακόμη εξέφρασε φόβους των εργαζομένων ότι κινδυνεύουν θέσεις εργασίας για το προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που αμείβεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις . «Αύριο μπορεί να εκπαιδεύουν κόσμο για τις ειδικότητες μας ,να τους δίνουν 500 ευρώ  και να μας απολύσουν» σημείωσε.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης δήλωσε τα εξής:

«Η χώρα μας έχει ανάγκη όλους. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη όλους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιδιωχθεί εργασιακή ειρήνη, αύξηση της ανταγωνιστικότητας , διατήρηση της τεχνογνωσίας και εξωστρέφεια. Αν δεν έχουμε τα κεφάλαια να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να προχωρήσουμε σε επενδύσεις με ξένους επενδυτές  που αποκλειστικό σκοπό θα έχουν την ανάκαμψη της  σε σύντομο χρονικό ορίζοντα και εννοούμε οπωσδήποτε  μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν πουλάμε, δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε. Διεκδικούμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για μας, τα παιδιά μας, το έθνος μας».