Skip to main content

Εκπρόσωπος των φορέων της Μακεδονίας- Θράκης στο δ.σ. της ΔΕΘ

Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης υποστηρίζει τη συμμετοχή στο δ.σ. της ΔΕΘ εκπροσώπου των παραγωγικών φορέων Μακεδονίας - Θράκης.

Συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo AE αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα τα περιφερειακά επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αποφάσισε να προτείνει έναν εκπρόσωπό τους για να καλύψει θέση μέλους στο 13μελές όργανο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προς αυτή την κατεύθυνση, η υφυπουργός ζήτησε, με επιστολή της, τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του προέδρου της, Κώστα Μίχαλου, ώστε να επιλεγεί το πρόσωπο που θα στελεχώσει τη θέση.

Σήμερα, ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, ορίζει τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου: τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου (εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών). Παράλληλα, το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ως εποπτεύουσα αρχή) ορίζει έναν ακόμη εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ οι υπόλοιπες εννέα θέσεις καλύπτονται από στελέχη της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει η εταιρεία.

Για τη θέση του εκπροσώπου του ΥΜΑΘ, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά επέλεξε να ζητήσει την πρόταση της ΚΕΕΕ και να στηρίξει και να προωθήσει την επιλογή της, ώστε το πρόσωπο που θα μπει στο διοικητικό συμβούλιο ως προτεινόμενο από το ΥΜΑΘ να γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τις ανάγκες και τα προβλήματα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και των εργαζόμενων της Μακεδονίας και Θράκης.

Στην επιστολή της κ. Κόλλια-Τσαρουχά προς τον κ. Μίχαλο αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «θα ήθελα να προτείνετε έναν συνεργάτη σας, των επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε να προταθεί εκμέρους μου για να καλύψει μία θέση στο 13μελές διοικητικό συμβούλιο. Μέχρι σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ εκπροσωπούνται κυρίως φορείς της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ως ΥΜΑΘ ότι είναι σημαντικό να συμμετέχει ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος του οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής της ευρύτερης Μακεδονίας και Θράκης, που θα γνωρίζει τις δυνατότητες και τα προβλήματα των διαφόρων επιμέρους περιοχών (αγροτικά κ.ά)».

Η υφυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. «συναινεί πλήρως με αυτή την πρόταση».

Οι φορείς που εκπροσωπούνται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO, η θητεία του οποίου λήγει τον Αύγουστο 2016, είναι, πέρα από τους προαναφερθέντες, οι εξής: Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Β. Ελλάδος. Παράλληλα, μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο κατέχουν οι εργαζόμενοι.