Skip to main content

Εκπαιδευτική συνάντηση ιατρών από εννέα χώρες στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν ιατροί από Βουλγαρία, Ισραήλ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα.

Επιστημονική συνάντηση χειρουργών από εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα την αντιμετώπιση της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης, πραγματοποιεί στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Σχολή Περιτοναϊκής Κακοήθειας στο συνεδριακό κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Η επιστημονική διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Ιατρικό Διαβαλκανικό, καθώς το νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα 29 παγκοσμίως πιστοποιημένα Κέντρα για την εφαρμογή της συνδυαστικής μεθόδου χειρουργικής αφαίρεσης όλων των ορατών μακροσκοπικά νεοπλασμάτων σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση, με ταυτόχρονη, εντός χειρουργείου, τοπικο-περιοχική χημειοθεραπεία HIPEC.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν ιατροί από Βουλγαρία, Ισραήλ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα.

Η μέθοδος έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα από τον Χειρουργό Ογκολόγο, Ιωάννη Σπηλιώτη το 2005 και μέχρι τώρα σε περισσότερα από 400 περιστατικά που η διάμεση επιβίωσή τους εάν δεν είχαν υποβληθεί σε HIPEC θα ήταν 3-6 μήνες, μετά τη θεραπεία, είναι: Μεσοθηλίωμα 38 μήνες, παχύ έντερο 30 μήνες, ψευδομύξωμα 49 μήνες, στομάχι 16 μήνες. Αντίστοιχα, το τελευταίο πεντάμηνο χειρουργήθηκαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και στο Ιατρικό Αθηνών 33 ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.   

Όπως τονίζει ο κ. Σπηλιώτης ο οποίος είναι πρόεδρος του συνεδρίου και διευθυντής της Μονάδας Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης του Ιατρικού Διαβαλκανικού, «η ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου, ήταν ο λόγος για την επανένωση των επιστημόνων όλων αυτών των χωρών στη Θεσσαλονίκη με κοινό στόχο, να αγωνιστούν για τη θεραπεία της περιτοναϊκής κακοήθειας. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί διαχρονικά μια πολυεθνική πόλη, που συνενώνει πολιτισμούς και θρησκείες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιστήμονες από πολλές όμορες χώρες, που αγωνίζονται για συνεχή εξειδίκευση, επ΄ ωφελεία των ασθενών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Το πρόγραμμα της επιστημονικής συνάντησης ξεκινά την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου από τις 15.00 έως 21.00 και συνεχίζεται το Σάββατο από τις 9.30 έως τις 20.30 και την Κυριακή από τις 9.00 έως τις 13.00. Απευθύνεται σε ογκολόγους χειρουργούς και ογκολόγους – παθολόγους, σε νοσηλευτές και ειδικευόμενους (δωρεάν).