Skip to main content

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ

Τα παιδιά, με τη βοήθεια φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, είδαν σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια «ψύλλους του νερού»

Πώς μας τσιμπάνε τα κουνούπια, τι πατάμε πάνω στα βράχια και στην άμμο και ποια μύδια λέγονται… καλόγνωμες έμαθαν σήμερα οι μαθητές δημοτικού που επισκέφτηκαν το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, τα παιδιά, με τη βοήθεια φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, είδαν σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια «ψύλλους του νερού», πρωτόζωα που μοιάζουν με κοχύλια, σκουλήκια του βυθού και αμοιβάδες κι εντυπωσιάστηκαν από τη… μίνι προβοσκίδα της πεταλούδας, την οποία χρησιμοποιεί για να παίρνει το νέκταρ από τα λουλούδια. «Το 90% των ειδών των ζώων είναι ασπόνδυλα, δεν έχουν σπονδυλική στήλη», είπε στους μαθητές η επίκουρη καθηγήτρια Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Αλεξάνδρα Στάικου και τους εξήγησε πώς συντηρούνται τα δείγματα μέσα στην αλκοόλη.

Παράλληλα, έγινε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου και βραβεύτηκαν από τον α’ αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Παπαϊωάννου, οι καλύτερες ζωγραφιές από αυτές που φιλοτέχνησαν μαθητές τη φετινή σχολική χρονιά κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο. «Είδατε τι υπάρχει στις θάλασσες που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Ήταν, νομίζω, η καλύτερη ‘εισαγωγή’ για το φετινό καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, προτρέποντας τα παιδιά να προσέξουν λίγο παραπάνω τις παραλίες στις οποίες θα βρεθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.    

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που επισήμως γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, έχει θέμα της την «επιστροφή στη φύση». «Κυβερνήσεις, σχολεία, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες ανά τον κόσμο σχεδιάζουν πληθώρα εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την απόλυτη εξάρτησή μας από το περιβάλλον και, επομένως, την αδήριτη ανάγκη για την προστασία του», καταλήγει η σχετική ενημέρωση.