Skip to main content

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΕΤΙ

Mε επτά εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνεται για το 2009 ο κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΤΙ).
Mε επτά εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο, ολοκληρώνεται για το 2009 ο κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΤΙ), του εκπαιδευτικού βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στη θεματολογία των σεμιναρίων περιλαμβάνονται θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και προβληματικών δανείων, με τη μεθοδολογία και πρακτική του εσωτερικού ελέγχου, με νομικά θέματα συναλλαγών, με επιταγές και συναλλαγματικές, την καταναλωτική πίστη κ.λπ.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΤΙ απευθύνονται στο σύνολο των εργαζομένων του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, σε κάθε οργανισμό, επιχείρηση ή ιδιώτη επαγγελματία που αναζητά σχετική εκπαίδευση, σε αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εργαστούν στον κλάδο αυτό και στους τελικούς αποδέκτες των τραπεζικών υπηρεσιών, κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Ενεργότερο ρόλο έχει αναλάβει το ΕΤΙ, καθώς απαιτείται πλέον θεσμοθετημένα, πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας για ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών εργασιών και συγκεκριμένα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και της άσκησης δραστηριοτήτων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, δηλαδή όσον αφορά στους υπαλλήλους των τραπεζών, η πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Ειδικότερα, η διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών έχει ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ΕΤΙ, για το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων (για τους μεμονωμένους υποψηφίους και το προσωπικό των ΕΠΕΥ οι εξετάσεις διενεργούνται από την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.). Παράλληλα, το ΕΤΙ έχει πιστοποιηθεί και από την Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Διαμεσολαβητών στην Ασφάλιση για τη διοργάνωση των σχετικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους, το ΕΤΙ διενήργησε εξετάσεις για 4.500 υποψηφίους όλων των παραπάνω ειδικοτήτων, με τον ρόλο του, όμως, να μην περιορίζεται μόνον σε αυτόν του εξεταστικού κέντρου, καθώς δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της υποστήριξης των υποψηφίων: με το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις, τη συγγραφή και έκδοση ειδικών εγχειριδίων για την εύληπτη και χρηστική παρουσίαση της εξεταστέας ύλης και τη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές για την ομαλή εφαρμογή των αποφάσεων και τη συνεχή βελτίωση των εξεταστικών διαδικασιών.

Οι ενδιαφερόμενοι για αναλυτική πληροφόρηση και διαδικαστικά θέματα των εξετάσεων πιστοποίησης μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΤΙ): http://www.hba.gr/eti


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ