Skip to main content

Εκλογές στην Κένυα: Πρόεδρος ο Κενυάτα - Ξέσπασαν ταραχές (video)

O πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία - Ξέσπασαν διαδηλώσεις και ταραχές στην Κισούμου και Μαδάρε.

 

O πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία συγκεντρώνοντας το 54,27% των ψήφων, έναντι 44,74% του βασικού του αντιπάλου Ράιλα Οντίνγκα, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

«Ανακηρύσσω επομένως τον Ουχούρου Κενυάτα εκλεγμένο πρόεδρο», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ουαφούλα Τσεμπουκάτι.

Ωστόσο δεν πέρασαν μερικά λεπτά από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, και ξέσπασαν διαδηλώσεις και ταραχές.

Η αστυνομία της Κένυας έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές στην πόλη Κισούμου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης, καθώς και στη Μαδάρε, μια παραγκούπολη στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πέραν των επεισοδίων υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στη Μαδάρε.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες διαμαρτυρίες περί νοθείας και απάιτησε να ανακηρυχθεί νικητής της αναμέτρησης ο δικός της υποψήφιος, ο Ράιλα Οντίνγκα.