Skip to main content

Εκλογές σήμερα στη Γερμανία - Ψηφίζουν 61,5 εκατ. πολίτες

Η κάλπη των γερμανικών εκλογών δίνει πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων. Περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν οι εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι για εκλέξουν την 19η Ομοσπονδιακή Βουλή (γνωστή ως Bundestag).

31,7 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 29,8 εκατομμύρια άνδρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι άνω των 18 ετών με γερμανική υπηκοότητα ενώ για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τρία εκατομμύρια νέοι Γερμανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 36,1% των ψηφοφόρων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω.

Περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόστος να αγγίξει τα 92 εκατομμύρια ευρώ.

Η κάλπη των γερμανικών εκλογών δίνει πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων.

Συνολικά έχουν στηθεί 73.500 κάλπες σε όλη την γερμανική επικράτεια. Σαράντα δύο κόμματα και 4.828 υποψήφιοι διεκδικούν σήμερα την ψήφο των Γερμανών, ανάμεσά τους 1.400 γυναίκες .

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και ο βαυαρός εταίρος της, η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ έχει το σαφές προβάδισμα και την υπεροχή από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), με βασικούς υποψηφίους τους Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπάρτς, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (ΑfD) με υποψηφίους τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ και την Αλίς Βάιντελ, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με επικεφαλής τον Κριστιάν Λίντνερ και τους Πράσινους (Grünen) με επικεφαλής τους υποψηφίους, Τζεμ Ετζντεμίρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του.Ένα κόμμα για να λάβει το εισιτήριο εισόδου στην Bundestag πρέπει να περάσει το 5%. Ο αριθμός των βουλευτών της γερμανικής βουλής είναι κατ' ελάχιστον 598 . Τη μεγαλύτερη ομάδα των μεταναστών αποτελούν οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες που υπολογίζονται στις 720.000, ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί ωστόσο μόλις στο 1,2% του εκλογικού σώματος.