Skip to main content

Εκλογές προέδρου στη ΝΔ: Τα πηγαδάκια και οι πρώτοι υποψήφιοι

Σε αναστάτωση το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου το αργότερο ο νέος πρόεδρος. «Πυροτέχνημα» για ισχυροποίηση του Μεϊμαράκη.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ, μετά το αιφνιδιαστικό άνοιγμα της διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε ότι λειτουργεί ως «υπηρεσιακός πρόεδρος», ενώ την όλη διαδικασία έχει αναλάβει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα η διαδικασία της εκλογής από τη βάση (όπως εκλέχθηκε ο κ. Σαμαράς) μπορεί να μην είναι υποψήφιος. Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως έλεγε και το περιβάλλον του, επιθυμεί η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μεν από τη βάση, αλλά τη βάση του κόμματος, δηλαδή τα εγγεγραμμένα μέλη, αφού γίνει ξεκαθάρισμα και του σχετικού μητρώου.

«Δεν είναι δυνατό να γίνει διαδικασία με οποιονδήποτε πληρώσει δύο ευρώ να μπορεί να είναι υποψήφιος ανεξαρτήτως αν είναι μέλος του κόμματος ή όχι», τόνιζαν κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Η διαδικασία πάντως της εγγραφής νέων μελών και του ξεκαθαρίσματος των καταλόγων μπορεί να γίνει σύντομα και αυτό δεν απαγορεύει σε όποιον ενδιαφέρεται να εγγραφεί ως νέο μέλος του κόμματος...

Όσα αφορούν στις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου αναλαμβάνει πλέον η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού και τα όργανα του κόμματος δεν μπορούν να συγκληθούν από τον «υπηρεσιακό» πλέον πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύγκληση των οργάνων μπορεί να γίνει μόνο με συλλογή υπογραφών και ανάλογο αίτημα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Ήδη πάντως έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Πατούλης και ο Πέτρος Τατούλης.

Η συζήτηση στα «γαλάζια» πηγαδάκια στη Θεσσαλονίκη από το πρωί επικεντρώνεται στη διερεύνηση της αιφνιδιαστικής απόφασης για εκλογή προέδρου μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα (το αργότερο λένε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι διαδικασίες δε θα φτάσουν μέχρι τις εκλογές και πως το θέμα άνοιξε για να εδραιωθεί και να ισχυροποιηθεί η θέση του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία. Αμφισβητούν δηλαδή ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία και θεωρούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «πυροτέχνημα» ή «ελιγμό», προκειμένου να μην εξελιχθεί άλλο η εσωστρέφεια και οι εσωκομματικές τριβές, η γκρίνια και οι δημόσιες δηλώσεις αποδόμησης του κόμματος μετά τη νέα εκλογική ήττα και να εκτονωθεί η κατάσταση μέχρι την άνοιξη που είχε προγραμματιστεί να γίνει η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και το συνέδριο του κόμματος, το οποίο αναβλήθηκε κι από ό,τι φαίνεται παίρνει διαρκώς... παράταση.

Με αφορμή τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του κόμματος, Θεόδωρος Καράογλου, ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ένα ρητό του Αισώπου: «Ο της φιλοδοξίας έρως, των ανθρώπων νουν επιθολεί» (μτφ: Η φιλοδοξία θολώνει το μυαλό).

Ο κ. Μεϊμαράκης στο μεταξύ πηγαίνει στις Βρυξέλλες για τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.