Skip to main content

Κλείνει η συμφωνία στο EWG για την αξιολόγηση - Εκτός το ΔΝΤ

Τα τεχνικά κλιμάκια των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και των θεσμών αναμένεται να επικυρώσουν συμφωνία Αθήνας-δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση.

Πράσινο φως αναμένεται να δώσει το Euroworking Group στη συμφωνία Αθήνας-δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των θεσμών συνεδριάζουν στις 19:00(ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες και θα επικυρώσουν τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup για το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ. Συμφωνία αναμένεται να υπάρξει και επί του έκτακτου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (του λεγόμενου «κόφτη»).

Ωστόσο, στον αέρα βρίσκεται η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία του Ταμείου με τους ευρωπαίους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, παρά τη συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με την Αθήνα, η ένταση στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί, με κορυφαίο αγκάθι το θέμα του χρέους.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία στο αποψινό Euroworking Group θα αφορά μόνο την αξιολόγηση και όχι τη ρύθμιση του χρέους, θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει στη Βουλή το πακέτο μέτρων.