Skip to main content

Εκλεκτικές συγγένειες του 19ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η εκδήλωση μουσικής δωματίου δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαίτε, ο οποίος επηρέασε το κίνημα του γερμανικού ρομαντισμού.

Μία μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση θα αναβιώσει τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χάρη στο βιολοντσέλο του Δημήτρη Πάτρα και στο πιάνο της Μαριλένας Λιακοπούλου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα του Ρόμπερτ Σούμαν, του Φέλιξ Μέντελσον και του Γιοχάνες Μπραμς.

Η εκδήλωση μουσικής δωματίου φέρει τον τίτλο «Εκλεκτικές Συγγένειες», τον οποίο δανείζεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαίτε. Αυτό με τη σειρά του τον έλκει από την Επιστήμη της Χημείας, όπου ο όρος χρησιμοποιείται, για να δηλώσει πως διαφορετικά χημικά στοιχεία αντιδρούν μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο υπό διαφορετικές συνθήκες.

Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν τα «Πέντε κομμάτια σε λαϊκό ύφος» (έργο 102) του Σούμαν, τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Ρε μείζονα» (έργο 58) του Μέντελσον και τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Φα μείζονα» (έργο 99) του Μπραμς. Πρόκειται για τρία έργα με γνήσιο πάθος και ρομαντισμό.

Τρεις νέοι, φιλόδοξοι και παθιασμένοι μουσικοί, που έμελλε να αναδειχθούν σε  εξαίρετους συνθέτες της λόγιας μουσικής του 19ου αιώνα, συναντώνται στη Λειψία την περίοδο 1830 – 1850 και συνδέονται με στενές φιλικές σχέσεις.      

Ανταλλάσσουν φιλοσοφικές ιδέες και μουσικές σελίδες, διατυπώνουν κριτικές και αφιερώσεις και πλάθουν, μέσω των δημιουργιών τους, αυτό που μετέπειτα θα χαρακτηριστεί ως «γερμανικός ρομαντισμός».

Ο Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann), μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα (Clara), ο Φέλιξ Μέντελσον (Felix Mendelssohn)  και, λίγο αργότερα, ο Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms) συγκροτούν την παρέα «των οπαδών του Δαυίδ», η οποία μάχεται ενάντια στον μουσικό φαρισαϊσμό της εποχής, ενάντια στην ορθολογική - και αποκομμένη από το συναίσθημα - μουσική έκφραση.

Αναλλοίωτο το προσωπικό ιδίωμα

Η αλληλεπίδραση των τριών Γερμανών συνθετών, του Ρόμπερτ Σούμαν, του φίλου και συνεργάτη του, Φέλιξ Μέντελσον, και του φίλου και μαθητή του, Γιοχάνες Μπραμς, αποτυπώνεται στα έργα τους, αλλά την ίδια στιγμή γίνεται εξίσου ευδιάκριτο το προσωπικό μουσικό ιδίωμα του καθενός. Ορατή είναι επίσης και η συνύπαρξη εσωστρέφειας και εξωστρέφειας (ο Ευσέβιος και ο Φλορεστάν, οι αλληλοσυγκρουόμενοι χαρακτήρες της ταραγμένης φαντασίας του Ρόμπερτ Σούμαν), με τις οποίες διαχειρίζεται ο κάθε συνθέτης το μουσικό υλικό του.

Η φιλοσοφία του Γκαίτε, του μεγάλου διανοητή και ποιητή της Γερμανίας, και των ομοτέχνων του επηρέασε έντονα το κίνημα του «γερμανικού ρομαντισμού» και των εκφραστών του στη μουσική, δηλαδή των Σούμαν, Μέντελσον και Μπραμς.

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο διεθνή κύκλο μουσικής δωματίου, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 με ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την εκδήλωση ανέρχονται σε 10€ και 5€ (μειωμένο).