Skip to main content

Έκκληση του ΕΕΘ να σταματήσει η «φοροκαταιγίδα»

Με επιστολή του στον Ε. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης, ζητεί «να μπει τέλος στην φοροκαταιγίδα που πλήττει όλους τους Έλληνες».

Επιστολή με την οποία ζητεί «να μπει τέλος στην φοροκαταιγίδα που πλήττει όλους τους Έλληνες και βέβαια και τους επαγγελματίες», έστειλε ο  πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, στον  υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η επιβολή του νέου τέλους για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καταδεικνύει για άλλη μια φορά, την έλλειψη σχεδιασμού και προσανατολισμού του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται με πρόσχημα την χρεωκοπία της χώρας», τονίζει ο κ. Ζορπίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί απέτυχαν παταγωδώς. Το έλλειμμα έχει διογκωθεί δυσανάλογα, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η ύφεση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η ανάπτυξη έχει καταβαραθρωθεί σε αρνητικά πρόσημα».

«Πάγια θέση του επιμελητηρίου μας ήταν και είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής. Παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με την δικαιολογία πως ευθύνονται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί που θεωρητικά  υπηρετούν το αυτονόητο», συνεχίζει.

«Οι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν, το “φοροεισπρακτικού χαρακτήρα”, τέλος επιτηδεύματος, ενώ δεν γίνεται σχεδόν καμία προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου», αναφέρει.

«Δυστυχώς δεν ήταν οι επαγγελματίες που κατηγόρησαν τους Έλληνες “λαμόγια και τεμπέληδες” ούτε έβαλαν εκβιαστικά διλήμματα για επιστροφή στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι τράπεζες, ούτε τέλος είναι αυτοί που διοχετεύουν τις ειδήσεις στο Μπλουμπεργκ και τον Σπίγκελ.  Επιτέλους, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να βρίσκει εύκολες λύσεις και να υιοθετήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας  και της ανταγωνιστικότητας. Αυτοί είναι οι συντελεστές και οι παράγοντες που θα δημιουργήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα», καταλήγει.