Skip to main content

Έκκληση Ρομπέι για φορολογική σύγκλιση

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης μίας χρηματοοικονομικής και φορολογικής σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες μέλη του ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος της ΕΕ.
Υπεραμύνθηκε της ανάγκης μίας χρηματοοικονομικής και φορολογικής σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες μέλη του ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, κατά την ομιλία του στο Europe House του Λονδίνου.

«Οι χώρες της ΕΕ σαφώς οφείλουν να εργασθούν ακόμη πιο σκληρά απ’ ότι οι υπόλοιποι: εκτός των άλλων, δεν μοιράζονται απλώς μία αγορά, αλλά ένα νόμισμα. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πάνε παραπέρα από τον συντονισμό της οικονομικής τους πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρομπέι.

«Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι χώρες του ευρώ μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών τους. Νέες σκέψεις σχετικά με το θέμα κυκλοφορούν στην ευρωζώνη», ανέφερε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα «του συντονισμού των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, ή τον συνδυασμό ορισμένων φορολογικών καθεστώτων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕ έσπευσε να καθησυχάσει τη βρετανική κοινή γνώμη-που παραδοσιακά αντίκειται στην ευρωπαϊκή ιδέα-υπογραμμίζοντας πως οι χώρες που δεν ανήκουν στο ευρώ, όπως η Βρετανία, θα είναι ελεύθερες να ενταχθούν.

Σημειώνεται ότι έκκληση για μεγαλύτερη «οικονομική, κοινωνική και φορολογική» σύγκλιση στους κόλπους της Ευρωζώνης, απηύθυνε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Βρετανική πρωτεύουσα.