Skip to main content

ΣΕΤΕ: Τεράστια ζημιά στον τουρισμό η απεργία των ελεγκτών της ΥΠΑ

Με τις εξαγγελθείσες 24ωρες απεργίες που αρχίζουν αύριο και θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα, το πλήγμα για τον τουρισμό θα είναι τεράστιο.

Για πρωτοφανή αναστάτωση και σοβαρότατα προβλήματα στον τουρισμό από τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προειδοποιεί ο ΣΕΤΕ.

Ο Σύνεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζει ότι οι απεργίες θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων για το σύνολο του τομέα του τουρισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εγκλωβίζονται στην χώρα μας λόγω ακύρωσης του συνόλου των τακτικών και έκτακτων πτήσεων.

«Προφανώς θα είναι τεράστια η ζημιά σε όλη την αλυσίδα των τουριστικών υπηρεσιών, στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και στην εικόνα της χώρας» αναφέρει.

Ακόμα και μία 24ωρη απεργία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συμβεί εάν «κατέβει ο διακόπτης» στην πτητική λειτουργία της χώρας, με τόσο ακραίο τρόπο, επί δύο 48ωρα, σε διάστημα πέντε ημερών.

Ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση με διάλογο των δύο πλευρών και καλεί την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να διατηρήσει υπεύθυνη στάση «ιδιαίτερα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια αναπλήρωσης των αφίξεων και εσόδων που χάθηκαν κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Το υπουργείο Τουρισμού

Εν τω μεταξύ, μετά την ανακοίνωση Σπίρτζη ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Τουρισμού με την οποία ζητάει την άμεση αναστολή της απεργίας, αφήνοντας αιχμές για μία κινητοποίηση που στερείται αιτημάτων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: "Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή της απεργίας γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία".

Και η ΥΠΑ απέναντι στους Ελεγκτές

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στρέφεται επίσης εναντίον των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, αναφέροντας πως "αντιπαλεύτε ένα νόμο που διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών".

Στην μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε, ασκεί δριμεία κριτική στους ΕΕΚ, τονίζοντας σε άλλο σημείο πως "με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την εμμονή της συνδικαλιστικής ηγεσίας ενός μονάχα μέρους των εργαζομένων στο ευαίσθητο χώρο του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση παράλογων και αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παράλογων, γιατί ουδέποτε πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας δεν προσήλθαν σε διάλογο παρότι κλήθηκαν και, αδικαιολόγητων, γιατί επιβαρύνουν, αποκλειστικά για στενά συντεχνιακούς λόγους, το σύνολο του επιβατικού κοινού ζημιώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους".