Skip to main content

Έκκληση από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ για την αποφυγή σπατάλης νερού

Μήνυμα του προέδρου της ΕΥΑΘ στους πολίτες για λελογισμένη χρήση του νερού για να επανέλθει η κατανάλωση σε κανονικά επίπεδα.

Έκκληση στους Θεσσαλονικείς να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού, προκειμένου να συνδράμουν και αυτοί από την πλευρά τους στην αποκατάσταση της ομαλότητας της υδροδότησης της πόλης, απευθύνει μέσω της Voria.gr o πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, το πρόβλημα που υπάρχει εντοπίζεται στην υπερκατανάλωση η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στις διαρροές από σπασμένα υδρόμετρα και σωληνώσεις αλλά και σε περιπτώσεις σπατάλης. «Έχουμε εξαντλήσει τη μέγιστη παροχή του δικτύου (300.000 κ.μ.) το οποίο λειτουργεί συνεχώς στο κόκκινο, κάτι που δεν είναι ασφαλές. Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μου να μη σπαταλούν νερό για δευτερεύοντες λόγους και να περιορίζουν τη χρήση για τα απολύτως απαραίτητα», λέει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, αυτές τις μέρες να πλένουμε αυτοκίνητα ή μπαλκόνια. Πρέπει να σκεφτούμε ότι εκείνη την ώρα πιθανώς στερούμαι το νερό από κάποιον άλλο συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη για την απαραίτητη χρήση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα περισσότερα προβλήματα σημειώνονται στις δυτικές συνοικίες, ενώ διαρροές διαπιστώθηκαν ακόμα και σήμερα και σε σχολεία που τις προηγούμενες μέρες ήταν κλειστά λόγω του παγετού.

Στην ερώτηση για το πότε εκτιμά ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρει ότι αυτό είναι συνάρτηση και της επαναφοράς της κατανάλωσης σε κανονικά επίπεδα, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος ότι, εάν δεν προκύψει νέο κύμα ψύχους, είναι ζήτημα λίγων ημερών να τελειώσει οριστικά η περιπέτεια με τα προβλήματα παροχής νερού στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο πνεύμα, η ΕΥΑΘ με ανακοίνωσε που εξέδωσε τονίζει τα ακόλουθα:

«Αυτήν την ώρα συνιστάται στους καταναλωτές να κάνουν απολύτως λελογισμένη  χρήση του νερού και να περιορίσουν δραστηριότητες με αυξημένη κατανάλωση που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες έχουν αγγίξει τα όριά τους και το σύνολο του δικτύου λειτουργεί στα μέγιστα όριά του το τελευταίο διάστημα. Η σπατάλη ενός καταναλωτή επιβαρύνει τον διπλανό του!

Λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις επόμενες μέρες, συνιστάται επίσης να ελεγχθεί η ομαλή λειτουργία των διακοπτών του δικτύου υδροδότησης και να μονωθούν εξωτερικές σωληνώσεις (π.χ. βρύσες σε μπαλκόνια, σωληνώσεις θέρμανσης), υδρόμετρα και σωληνώσεις υδρομέτρων. Τυχόν διαρροές εσωτερικών δικτύων πρέπει να αποκαθίστανται άμεσα, καθώς οι απώλειες είναι τεράστιες.

Σε περίπτωση αναγκαστικής διακοπής υδροδότησης κατά τις νυχτερινές ώρες θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».