Skip to main content

ΕΚΕΤΑ: Βράβευση για το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων - Αερολυμάτων

Το βραβείο Trojan Horse Prize απέσπασε σε διεθνές συνέδριο το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ έλαβε το βραβείο Trojan Horse Prize που απένειμε ο ελβετικός οργανισμός Γιατροί για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Ärztinnen und Ärzte für Umweltschutz Schweiz) κατά τη διάρκεια του 21ου ετήσιου συνεδρίου σχετικά με τα νανοσωματίδια προερχόμενα από καύση (21st ETHConference on Combustion Generated Nanoparticles). Το συνέδριο διοργάνωσε το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zürich) στις 19-22 Ιουνίου 2017.

Η ερευνητική εργασία αφορά την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε ρύπους κινητήρων diesel με τη χρήση προηγμένων συστημάτων έκθεσης βιολογικών δειγμάτων που μιμούνται την ανθρώπινη φυσιολογία (“Cross Evaluating the Effects of a Cerium-Based Diesel Fuel Additive on Exhaust Toxicity with in vitro Air-Liquid Interface Cell Exposure Systems of Different Flow Patterns", Penelope K. Baltzopoulou, Lynn E. Secondo, Akrivi Asimakopoulou, Daniel Deloglou, Christos Softas, Spyros Petrakis, Leonidas Chasapidis, Eleni Papaioannou, Nastassja A. Lewinski and Athanasios G. Konstandopoulos).  

Την εργασία παρουσίασε η Πηνελόπη Μπαλτζοπούλου, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον Dr. med Jacques Schiltknecht, εκπρόσωπο του ελβετικού οργανισμού Γιατροί για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η συγγραφή της εργασίας αποτελεί συνεργασία του ΕΤΕΣΑ (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ) με το Virginia Commonwealth University (USA).

Βρείτε εδώ τη δημοσιευμένη περίληψη της εργασίας: http://www.nanoparticles.ch/2017_ETH-NPC-21/2017_ETH-NPC21_book_of_abstracts_paper.pdf (σελ. 8)