Skip to main content

ΕΚΕΤΑ: Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς Πληροφορικής και Μεταφορών

Καινοτόμες τεχνολογίες στους τομείς της πληροφορικής και των μεταφορών παρουσίασαν ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, του ΑΠΘ και το SEERC στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι τρεις φορείς.

Καινοτόμες τεχνολογίες στους τομείς της πληροφορικής και των μεταφορών παρουσίασαν ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) στην επιτυχημένη εκδήλωση δικτύωσης που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου οι τρεις φορείς με τίτλο «Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στους Τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μεταφορών».

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 14 καινοτόμες τεχνολογίες με εφαρμογές στην ιατρική, το βιομηχανικό σχεδιασμό, τη διαχείριση πολυμεσικού περιεχομένου, την ασφάλεια και επιτήρηση χώρων, την προστασία περιβάλλοντος, τις μεταφορές, την αστική κινητικότητα. 
 
Οι παραπάνω τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και να οδηγήσουν σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η εκδήλωση συγκέντρωσε 100 περίπου εκπροσώπους φορέων από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, που είχαν την ευκαιρία να δουν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά των τεχνολογιών σε παράλληλη έκθεση στο χώρο της εκδήλωσης. 
 
Η επενδυτική ωριμότητα των τεχνολογιών συζητήθηκε από 5μελή επιτροπή έμπειρων στελεχών θερμοκοιτίδων της Θεσσαλονίκης και εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (venture capitals), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για την εμπορική αξιοποίηση των παραπάνω τεχνολογιών και ενότητες δικτύωσης των ερευνητών με τους παραπάνω 5 εκπροσώπους καθώς και με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων δημοσίου.
 
Για τις ευκαιρίες Χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση μίλησε ο ειδικός σύμβουλος στην στην ειδική γραμματεία ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης, Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, αλλά και τους στόχους των δράσεων ψηφιακής ενίσχυσης επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου “digi-retail” και ενίσχυσης δημιουργίας δυναμικού, πλούσιου ευρυζωνικού και εμπορικά αξιοποιήσιμου περιεχομένου, “digi-content”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νέες δράσεις κρατικών ενισχύσεων “digi-mobile”, “ICT4growth’’, και “ICT4markets’’, στους στόχους και τα οφέλη τους.
 
Στην ίδρυση  τους στόχους καθώς επίσης και στην επενδυτική πολιτική του ταμείου αναφέρθηκε ο οικονομικός διευθυντής του ταμείου ανάπτυξης νέας οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), Γιώργος Σαπέρας, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη του Venture Capital στην Ελλάδα. Παράλληλα, γνωστοποίησε την επικείμενη ένταξη σε αυτό τεσσάρων επενδύσεων, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ από τους τομείς της ενέργειας, του λιανεμπορίου και της υψηλής τεχνολογίας.
 
Στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΕΚΕΤΑ με κύριο γνώμονα την εξωστρέφεια και σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Γιώργος Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες αυτές απέφεραν καρπούς συνεργασίας με παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς της περιοχής, παρά τα «πολλά εμπόδια και αντικίνητρα, τα οποία υπάρχουν δυστυχώς στην Ελλάδα». 
 
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Παναγιώτης Κετικίδης.