Skip to main content

ΕΚΕ: Απαγορεύεται η ανακοίνωση ενιαίας τιμής για το ροδάκινο

Πιέσεις για να ανακοινώσουν «τιμή απορρόφησης του συμπύρηνου ροδάκινου» δέχονται τον τελευταίο καιρό οι βιομηχανίες παραγωγής κομπόστας, αλλά και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος.
Πιέσεις για να ανακοινώσουν «τιμή απορρόφησης του συμπύρηνου ροδάκινου» δέχονται τον τελευταίο καιρό οι βιομηχανίες παραγωγής κομπόστας, αλλά και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ένωση.

«Έχουμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ενημερώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πράξη αυτή, η ανακοίνωση, δηλαδή, μιας ενιαίας τιμής για το ροδάκινο που αγοράζουν οι κονσερβοποιίες απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις αλλά και ειδική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α)», αναφέρει η ανακοίνωση. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΚΕ, ο κλάδος και τα μέλη του απειλούνται με υψηλό επαναλαμβανόμενο πρόστιμο σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ανακοίνωση ενιαίας τιμής.

Η Ε.Κ.Ε. όσο και τα μέλη της, «σεβόμενοι τις παραπάνω διατάξεις», δεν ανακοίνωσαν ποτέ, από το 2006 και μετά, τιμή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΚΕ, «η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας αποφάσισε να στείλει «κλητηρίων θεσπισμάτων» στα μέλη της Ε.Κ.Ε., στα οποία κατηγορούνται ακριβώς για ΄΄μείωση του ανταγωνισμού μέσω του σχηματισμού ενιαίων τιμών αγοράς προϊόντος΄΄».

Καταλήγοντας η ένωση υπογραμμίζει ότι: «οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να απευθύνονται στους πελάτες τους-βιομηχανίες με τις οποίες πρέπει χωριστά να διαπραγματεύονται τις ποσότητες, ποιότητες και τιμές που επιθυμούν να τους διαθέσουν».