Skip to main content

Εκδόθηκε το Π.Δ. για την ανακύκλωση λαμπτήρων

Πολύ χαμηλός είναι στην Ελλάδα ο ρυθμός προώθησης της ανακύκλωσης σε λαμπτήρες.
Ανακυκλώσιμοι είναι όλοι οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης εκτός από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια μόνο 72.479 κιλά έχουν οδηγηθεί προς ανακύκλωση, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός καταλήγει στις χωματερές.

Η συλλογή των προς ανακύκλωση λαμπτήρων γίνεται σε ειδικούς κάδους και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές διότι αν η λάμπα σπάσει ο υδράργυρος που περιέχει διαχέεται στο περιβάλλον.

Στη χώρα μας υπάρχουν ειδικοί κάδοι σε 170 καταστήματα πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού, σε δήμους αλλά και εταιρίες που συνεργάζονται με τη δράση. Οι λαμπτήρες που συλλέγονται μεταφέρονται σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους όπου και αποθηκεύονται.

Στη συνέχεια οδηγούνται στο Βέλγιο για επεξεργασία - μετά την οποία ο υδράργυρος που περιέχουν οι λάμπες ανακτάται σε ποσοστό σχεδόν 100% - αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικό εργαστήριο. Τα προϊόντα της ανακύκλωσης – γυαλί, μέταλλα, σκόνες φθορισμού – χρησιμοποιούνται εκ νέου για την κατασκευή άλλων υλικών.

Όσον αφορά τους λαμπτήρες που δεν ανακυκλώνονται, δημιουργείται πρόβλημα με τον υδράργυρο που περιέχουν. Το επικίνδυνο αυτό βαρύ μέταλλο επιβαρύνει εξαιρετικά το περιβάλλον.

Οι λάμπες φθορισμού περιέχουν 2-5 mg υδράργυρο ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν κάθε χρόνο καταλήγουν περίπου 4,3 τόνοι υδραργύρου μόνο από λαμπτήρες. Το πρόβλημα διογκώνεται αν προστεθεί και η ποσότητα υδραργύρου των θερμομέτρων που είναι μεγαλύτερη έως 1.000 φορές από αυτή των λαμπτήρων.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 60 κατηγορίες προϊόντων και το ζήτημα της εναπόθεσης του απασχολεί έντονα την Ελλάδα αφού δεν υπάρχει στη χώρα μας ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας του μετάλλου.