Skip to main content

Εκδηλώσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Τέχνης πριν τη λήξη της Μπιενάλε

Δείτε τις εκδηλώσεις του παράλληλου προγράμματος της έκτης μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου.

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έως της 14 Ιανουαρίου, οπότε και πέφτει αυλαία για τη φετινή Μπιενάλε Σύχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικά:

- Το Ταξίδι μου. Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης. Είσοδος ελεύθερη.

Ένας νεαρός γλωσσολόγος, 34 ετών, αποφασίζει να εγκαταλείψει το αγαπημένο του Παρίσι και να μετοικίσει πίσω στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Στη διαδρομή της επιστροφής σκέφτεται τη γιαγιά που τον μεγάλωσε, τον αδερφό, την πρώτη του αγάπη. Κυρίως, όμως, σκέφτεται την πιο βαθιά πατρίδα του: τη γλώσσα. Ονειρεύεται τη δημοτική, μια γλώσσα που θα ενώνει τους συμπατριώτες του δίχως να τους διχάζει. Στο Ταξίδι μου ο Ζαφείρης Νικήτας αξιοποιεί το ομώνυμο έργο-σταθμό του Γιάννη Ψυχάρη σε μια δραστική διάλεξη για το θάρρος της προόδου. Παράλληλα, συνομιλώντας με τη θεματική της Μπιενάλε, τις «Φαντασιακές Εστίες», η διάλεξη εξετάζει την ανάγκη μας να κατοικούμε σε μια διπλή εστία: τη νεκρή και τη ζωντανή γλώσσα, τη μνήμη και τη λήθη.

Δραματουργία – υλοποίηση: Ζαφείρης Νικήτας. Διάρκεια: 60 λεπτά. Έτος παραγωγής: 2017.

- ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΝΗΜΗΣ Προσεγγίζοντας χωρικά το θέμα των Κοινών Ιερών Τόπων. Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης. Είσοδος ελεύθερη.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης Κοινοί Ιεροί Τόποι το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνεται η παρουσίαση μίας σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης των δύο φοιτητριών αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ε. Μπέλλου και Θ. Τσονωνά. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας με τίτλο Θεματική Προβλήτα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης_Αναδρομές στη Θεσσαλονίκη των τριών θρησκειών, τον Ιούνιο του 2017.
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι και το αίσθημα αυτό είναι παρόν μέσω του παρελθόντος της αλλά και των σημερινών της συνθηκών. Ο άνθρωπος στις μετακινήσεις του έχει την ανάγκη να εγκαθιδρύσει την κουλτούρα, τα λατρευτικά του πιστεύω και τις συνήθειες του στο νέο του τόπο. Η Θεσσαλονίκη βιώθηκε και από τους τρεις κύριους μονοθεϊστικούς θρησκευτικούς πολιτισμούς με αποτέλεσμα η σημερινή της εικόνα να έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ιστορικά όσο και αρχιτεκτονικά.

Το έργο αυτό τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη και το θεωρητικό του υπόβαθρο βασίζεται στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης, την ανάμειξη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που βιώθηκαν στον τόπο αυτό. Η αρχιτεκτονική πρόθεση είναι να παρουσιασθεί ο σχεδιασμός και οι ποιότητες που θα μπορούσε να έχει ένας χώρος που θα στεγάσει το πνεύμα και την κουλτούρα των τριών αυτών κοινωνικών-θρησκευτικών ομάδων. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία ενός "επεισοδίου" στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, σχεδιάζοντας μία προβλήτα που καταλήγει σε ένα εκθεσιακό χώρο για θεματικές (σχετικά με τις τρεις θρησκείες) δράσεις.

Η έννοια του κοινού τόπου είναι μία θεωρητική ανησυχία και στην αρχιτεκτονική και η σύνδεση της θρησκείας με το χώρο είναι το θέμα που αυτή η παρουσίαση θέλει να θίξει, μέσα από μία αρχιτεκτονική πρόταση. Τίθεται ,λοιπόν, το ερώτημα πως μοιάζει ο χώρος που θα στέγαζε τους τρεις αυτούς κόσμους ;

Ομάδα αρχιτεκτόνων :
Ευαγγελία Μπέλλου _ τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ
Τσονωνά Θεώνη_απόφοιτη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ
Υπεύθυνη καθηγήτρια : Αλκμήνη Πάκα

Επίσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις στην έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» τις παρακάτω ημερομηνίες:

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18.00
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12.00

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις αρκεί το εισιτήριο για το μουσείο (2 € - 4 €), δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Ολοκληρώνεται η παρουσίαση των περιοδικών εκθέσεων: 

- «Κοινοί Ιεροί Τόποι στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» η οποία εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και αποτελεί διοργάνωση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Όπως έκαναν στο παρελθόν για αιώνες, έτσι και σήμερα πολλοί Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι προσεύχονται σε ιερά που ανήκουν σε μια άλλη θρησκεία. Η ύπαρξη κοινών ιερών τόπων είναι ένα γνωστό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στη Μεσόγειο, το οποίο φανερώνει τη διαπερατότητα των ορίων μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Παρά τις θεολογικές διαφορές, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες μοιράζονται ένα σύνολο κοινών στοιχείων ως προς τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες, τα ιερά πρόσωπα και τους ιερούς τόπους. Η τριμερής έκθεση Κοινοί Ιεροί Τόποι διερευνά το φαινόμενο αυτό εντοπίζοντάς το σε συγκεκριμένα παραδείγματα και γεωγραφικά πλαίσια, αναδεικνύοντας τη συνύφανση συμβόλων και μορφών, πρακτικών και τόπων που το καθορίζουν.

 - «Φαντασιακές Εστίες / Imagined Homes» Κεντρική Έκθεση 6ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στην κεντρική της έκθεση η Μπιενάλε φιλοξενεί 96 καλλιτέχνες και ομάδες που προέρχονται από 37 χώρες και τέσσερις ηπείρους. Εικαστικοί οι οποίοι μέσα από τα έργα τους πραγματεύονται το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes», ένα θέμα που λαμβάνει ως αφορμή την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος για να επικεντρωθεί στη ρευστότητα και το συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού. Με τους όρους «εστία» ή «σπίτι» αναφερόμαστε όχι μόνο στην κατοικία, αλλά και στην κοινότητα/πατρίδα, τον τόπο όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έχει τις ρίζες του και αναπτύσσει τον πυρήνα των κοινωνικών και οικογενειακών του σχέσεων.
Στη σημερινή εποχή ωστόσο τα παραπάνω έπαψαν να είναι βεβαιότητες και αποτελούν ζητούμενα για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που υποχρεώνονται να εκτοπιστούν, να εγκαταλείψουν τη μόνιμη κατοικία τους και να αναζητήσουν έναν νέο, περισσότερο ασφαλή τόπο διαμονής. Οι τόποι αυτοί υφίστανται στο φαντασιακό ως κατασκευή, ως προβολή και προσδοκία.

Προγραμματίστε εγκαίρως την επίσκεψή σας, ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00