Skip to main content

Εκδήλωση στον δήμο Θερμαϊκού για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την Κυριακή 20 Μαΐου στην περιοχή της Περαίας, σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης.

Σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης διεξήχθη στο δήμο Θερμαϊκού, η προγραμματισμένη για την Κυριακή 20 Μαΐου, στην περιοχή της Περαίας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, η οποία πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά από τη διοίκηση του δήμου.

Η μέρα ξεκίνησε στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με την τέλεση πρωινής επιμνημόσυνης δέησης και Τρισάγιου και με την ομιλία του δημάρχου, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος απευθυνόμενος προς το συγκεντρωμένο κόσμο, αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας και στον ρόλο της για την αναλλοίωτη διαφύλαξη της ελληνικής συνείδησης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης του δήμου Θερμαϊκού, όπου ο κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανποντιακής Συνομοσπονδίας και Π. Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων, εκφώνησε λόγο, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού του λαού των Ποντίων από την Οθωμανική Κατοχή. Τα γεγονότα εκείνα, τα οποία διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923, και οδήγησαν στη μετατροπή του ποντιακού λαού, σε λαό της προσφυγιάς και της διασποράς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο και από εκπροσώπους των τοπικών φορέων και συλλόγων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, ως ένδειξη σεβασμού στην ανάμνηση του τραγικού ιστορικού γεγονότος.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική του δήμου, με τη συγκίνηση να κατακλύζει τις καρδιές των παρευρισκομένων, πολλοί εκ των οποίων απόγονοι κι οι ίδιοι των θυμάτων.

«Ο δήμος Θερμαϊκού, νιώθει υποχρεωμένος - και είναι η 4η χρονιά - να τιμήσει την ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Και δε θα σταματήσει να καταδεικνύει την ανάγκη και τη σημασία συντήρησης της ιστορικής μνήμης, της μνήμης που γίνεται φάρος και εξελίσσει τη ζωή μας. Γιατί μόνο τότε η φιλία, που θέλουμε να υπάρχει με τις γείτονες χώρες και που θα βασίζεται στην αποδοχή των ιστορικών γεγονότων, θα είναι πραγματική. Και μόνο τότε θα αποτραπούν μελλοντικές τραγωδίες αφανισμών λαών», τόνισε ο δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης.