Skip to main content

Εκδήλωση στο ΕΒΕΘ για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-πΓΔΜ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση για τις δυνατότητες επενδύσεων στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες.

Οι δυνατότητες επενδύσεων στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και η διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με το Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ομιλητής ήταν ο υπουργός της γειτονικής χώρας, αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις, Jerry Naumoff, ο οποίος παρουσίασε στην ομιλία του την πΓΔΜ ως επιχειρηματικό «παράδεισο», ενώ στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία που προκύπτουν και στις δύο χώρες. H πΓΔΜ προσφέρει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον που μοιάζει ελκυστικό για πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ η Ελλάδα είναι μια ώριμη οικονομία, που μπορεί να θεωρηθεί ως πύλη προς την ΕΕ, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια κλπ», είπε χαρακτηριστιικά ο κ. Μπακατσέλος υπογραμμίζοντας πως «οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αναπτύξει μια καλή οικονομική συνεργασία, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε, προκειμένου να επιτευχθεί μια περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε ακόμη πως κατά τα τελευταία 25 χρόνια οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στον τομέα της μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένων του τσιμέντου, των πετροχημικών προϊόντων, των υφασμάτων, των μετάλλων, των τροφίμων, του λιανικού εμπορίου, καθώς και του τραπεζικού τομέα. Σε αυτή τη συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων –πρόσθεσε ο κ. Μπακατσέλος- η Θεσσαλονίκη έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της εγγύτητάς της, αλλά και λόγω της δυναμικής της επιχειρηματικής κοινότητάς της.

Στην ομιλία του ο κ. Naumoff αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χώρας του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κάνοντας λόγο για εξαιρετικά κίνητρα (όπως οι ελεύθερες ζώνες και το «χαμηλότερο λειτουργικό κόστος στην Ευρώπη», με τον φόρο επί των κερδών να διαμορφώνεται στο 10% και στο 0% για κέρδη που επανεπενδύονται. Το ωριαίο κόστος αποζημίωσης στη βιομηχανία –είπε- είναι μόλις 1,63 ευρώ, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 504 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 204 ευρώ, ενώ μειώνεται ακόμη περισσότερο για τους νέους), για ποιοτικό εργατικό δυναμικό και για την σημαντική γεωγραφική θέση της πΓΔΜ. Μάλιστα, όπως είπε, στον τομέα έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, η χώρα του σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015, όσον αφορά στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Αναφερόμενος, τέλος, στους τομείς που παρουσιάζουν ευκαιρίες και δυναμική στην πΓΔΜ, ο κ. Naumoff «έδειξε» τις υπηρεσίες, τη βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, τα αγροτικά και βιολογικά προϊόντα, τα κρασιά, τον τουρισμό (κυρίως δεν τον ιατρικό), τα ορυκτά και τη βιομηχανία του κινηματογράφου.