Skip to main content

Δίκτυο Unesco: Ρεμπούτσικα και Πασπαλά μάγεψαν στη Ροτόντα (video)

Από την εμβληματική Ροτόντα η ετήσια εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού δικτύου UNESCO. Το μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Το εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας επιλέχθηκε για να γίνει ο τόπος της εναρκτήριας εκδήλωσης της ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού δικτύου UNESCO.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, του βουλευτή Θεσσαλονίκης Τάσου Κουράκη, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώς Γούλα και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου.

Την έναρξη της συνάντησης κήρυξαν η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, Eric Falt.

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Έλλης Πασπαλά στη Ροτόντα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Από το βήμα της εκδήλωσης, η Λυδία Κονιόρδου υποδέχθηκε τους προσκεκλήμενους και εξέφρασε τη χαρά της που η τρίτη ετήσια συνάντηση του δικτύου λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

"Βλέπουμε ότι η ευαισθητοποίηση στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς αυξάνεται παρά την ύπαρξη της κρίσης" τόνισε. Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ελληνικού δικτύου της UNESCO, που συμπεριέλαβε στον κατάλογο των μνημείων τον πάπυρο Δερβενίου και τους Φιλίππους.

Από την πλευρά της η κυρία Τσαρουχά μίλησε για την ανάγκη να προτάξουμε τον άνθρωπο και τον πολιτισμό πάνω από τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη που έχουν θεοποιηθεί, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο πολιτισμικός τουρισμός θα αυξηθεί στη Μακεδονία περισσότερο και από τον κλασικό τουρισμο. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έθεσε ως στόχο του να μπει η Αμφίπολη στον κατάλογο των μνημείων της UNESCΟ.