Skip to main content

Εκδήλωση «Μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα;» στο Ανατόλια την Παρασκευή

Πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στους μαθητές και ταυτόχρονα ένα ταξίδι γνώσης, με βάση τις κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματοποιείται την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Κολλέγιο Ανατόλια (Tracy Hall) από τις 13:45 έως τις 15:15 με θέμα «Μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα;» στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Jean Monnet «IDEA».

Πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στους μαθητές και ταυτόχρονα ένα ταξίδι γνώσης, με βάση τις κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Το πρόγραμμα IDEA έχει σκοπό να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τη γνώση για τις κοινές ρίζες των γλωσσών μας, ρίζες που μοιραζόμαστε οι λαοί της Ευρώπης, να καλλιεργήσει και να εμπεδώσει με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση του «ανήκειν» στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δίνει νόημα στις λέξεις, καθώς τις συνδέει με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας μέσω των εφαρμοζομένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημερώνει και εμβαθύνει τις γνώσεις σε σχέση με τις πολιτικές αυτές και τα οφέλη τους, τα οποία πολλοί θεωρούν δεδομένα και αυτονόητα. Βασίζεται στην ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, κοινή προγονική γλώσσα των 20 από των 24 επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών, οι οποίες μοιράζονται κοινές ρίζες.

Ο βασικός στόχος του έργου IDEA είναι να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα του πολίτη. Το έργα αναπτύσσει ένα καινοτόμο, φιλικό προς τον χρήστη διδακτικό εργαλείο βασισμένο σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές.

Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα θα συντονίσει την εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν: ο καθηγητής Γ. Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Φιλολογίας, στο Τμήμα Γλωσσολογίας, ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Διευθυντής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.