Skip to main content

Εκδήλωση μαθητών του δήμου Θέρμης για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου

Μαθητές από τα ανωτέρω σχολεία παρουσίασαν σκετς και τραγούδια, αφιερωμένα στους αγώνες των Κυπρίων για την ανεξαρτησία της νήσου και για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου εκδήλωση για 50 χρόνια τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης.

Την εκδήλωση η οποία ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Θέρμης, διοργάνωσε το 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης, ενώ συμμετείχαν το 3ο γυμνάσιο Θέρμης, το 1ο νηπιαγωγείο Θέρμης, το 1ο και 3ο δημοτικό σχολείο Θέρμης και το 19ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μαθητές από τα ανωτέρω σχολεία παρουσίασαν σκετς και τραγούδια, αφιερωμένα στους αγώνες των Κυπρίων για την ανεξαρτησία της νήσου και για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Εκτέθηκαν επίσης έργα των μαθητών του 1ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Θέρμης και του 2ου νηπιαγωγείου Τριαδίου. Παράλληλα, αναρτήθηκε γιγαντοπανό με το μήνυμα «ΩΡΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ», το οποίο κατασκεύασαν μαθητές του 1ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ με τη συμβολή των παιδιών του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Αγκαλιά-ζω».  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία έγινε ανήμερα της 67ης επετείου από την εκτέλεση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στις 14 Μαρτίου 1957, απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεωργία Παστέλη, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Εστίας Βόρειας Ελλάδας Αργύριος Θεοδωράκης, η διευθύντρια του 1ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ελένη Πεγκλίδου και ο εφημέριος Πατέρας Ιάκωβος.

Ο δήμαρχος Θέρμης αφού συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς  και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης που είχαν την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της, αλλά και όλων των σχολείων που έλαβαν μέρος, σημείωσε πως «πέρασαν ήδη πενήντα χρόνια, μισός αιώνας, από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Πενήντα ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς, πενήντα χρόνια διαίρεσης του νησιού σε βόρεια και νότια Κύπρο, πενήντα χρόνια αγνοουμένων, πενήντα χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς όμως η  Διεθνής Κοινότητα δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να δώσει οριστική λύση στο Κυπριακό ζήτημα, για ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της νήσου εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Εμείς, ως οφείλουμε θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ολόψυχα τον αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την απελευθέρωση του βόρειου τμήματος του νησιού».  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στυλιανός Αποστόλου, οι εφημέριοι Πατέρες Σεραφείμ και Ιάκωβος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης Τριαδίου Ευστάθιος Πιστέλας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Νεολαίας Ελισσάβετ Βελονά, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αχιλλέας Μεταλούλης, δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι.