Skip to main content

Εκδήλωση για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον Λαγκαδά

Η σύνδεση του Λαγκαδά με το δίκτυο φυσικού αερίου θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην Περιφερειακή Ενότητα

Aνοικτή ενημερωτική εκδήλωση προς τους πολίτες στη Δημοτική Κοινότητα Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, τη διαδικασία σύνδεσης και τα οφέλη που προκύπτουν από τις χρήσεις του φυσικού αερίου, παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαγκαδά, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης και στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκ μέρους της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βενέτης Μπούρας, ο Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας και ο Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι η ανάπτυξη του Δικτύου φυσικού αερίου στις ευρύτερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα δώσει τη δυνατότητα να τροφοδοτηθούν πολίτες σε νέες απομακρυσμένες περιοχές. Τόνισε επίσης, ότι το έργο αυτό συμβάλλει αποφασιστικά στην πολλαπλή ανάπτυξη των περιοχών, δεδομένου ότι, το φυσικό αέριο αποτελεί εναλλακτική πηγή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, με υψηλή αποδοτικότητα και τιμή χαμηλότερη από άλλες ανταγωνιστικές ενεργειακές πηγές.  

Ο κ. Φάμελλος, συμπλήρωσε επίσης ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η διέλευση των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου (TAP, EastMed, IGB), καθώς και η ανάπτυξη του εσωτερικού ανταγωνισμού στην αγορά, θα ενισχύσει περεταίρω το όφελος προς τους καταναλωτές. Αναφορικά με τη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την τροφοδότηση εγκαταστάσεων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή στο Υπουργείο και αναμένεται η έκδοση του Κανονισμού κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φάμελλο για τη συμβολή του, τόνισε, πως με την παρουσία τόσο του Αν. Υπουργού όσο και των στελεχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, επιβεβαιώνεται η έναρξη της πραγματοποίησης της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στην πόλη του Λαγκαδά κατά το φετινό έτος. «Είναι ισχυρό κίνητρο για τους πολίτες και τους επαγγελματίες» ανέφερε, και συμπλήρωσε πως με την επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και στις γύρω περιοχές».

Ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε, ότι η διαδικασία παραχώρησης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με σχετική απόφαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Βενέτης Μπούρας, αναφέρθηκε στην αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη μέσω της οποίας έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι οι κύριοι άξονες είναι η εύρυθμη συνεργασία των Μετόχων και η λήψη ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της Εταιρείας για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η βούληση της Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου για την θέσπιση του σχετικού Κανονιστικού πλαισίου, η συνεργασία μεταξύ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και των τοπικών Αρχών και ασφαλώς η άμεση ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού, το οποίο απολαμβάνει τα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας, επισήμανε την εύρυθμη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και των αρχών, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην σταθερή πορεία των επενδύσεων της εταιρείας όλα τα προηγούμενα έτη, καθώς και στην υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της εταιρείας στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Ο κ. Μπακούρας, συμπλήρωσε επίσης ότι η σύνδεση της πόλης του Λαγκαδά με το δίκτυο φυσικού αερίου θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και στόχος είναι να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έως την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης. Ο τρόπος σύνδεσης θα είναι αρχικά με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ του υφιστάμενου αγωγού μέχρι την πόλη του Λαγκαδά, συμπλήρωσε. Για το ζήτημα αυτό, θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα το Κανονιστικό πλαίσιο από το Υπουργείο και στη συνέχεια αναμένεται έως την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης και ο καθορισμός του Ρυθμιστικού πλαισίου για την τιμολόγηση των καταναλωτών.

O Διευθυντής Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Στεργιόπουλος Μιχάλης ανέφερε ότι σε ισχύ βρίσκεται η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική, Δημόσια-Δημοτικά κτίρια). Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στους τρόπους υποβολής αιτήσεων και στη διαδικασία σύνδεσης, τόνισε επίσης, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βασικό σχεδιασμό του Δικτύου Διανομής του Λαγκαδά και ότι το δίκτυο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αιτήσεις ενδιαφέροντος των πολιτών.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεργιόπουλος τόνισε ότι η αρμοδιότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η κατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία και η διαχείριση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου έως τον μετρητή. Το Δίκτυο του Φυσικού Αερίου κατασκευάζεται με τις υψηλότερες και αυστηρότερες προδιαγραφές στο πλαίσιο του κανονισμού και της νομοθεσίας και οι εγκαταστάσεις πληρούν όλα τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα οι Εσωτερικές Εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό και οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται σε αδειοδοτημένους εγκαταστάτες.

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έδωσαν αναλυτικές διευκρινίσεις στους πολίτες και τους τοπικούς αδειοδοτημένους εγκαταστάτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία σύνδεσης των πολιτών με το δίκτυο και την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου.